Folk griller på livet løs: Politi udskriver bøder på stribe

Kun på Bornholm lader det til, at folk respekterer afbrændingsforbud og undlader at tænde op i kulgrillen

Lørdag aftens vejr har fået mange til at trodse afbrændingsforbud for at tænde op i grillen, melder flere politikredse. Foto: Louise Herrche Serup
Lørdag aftens vejr har fået mange til at trodse afbrændingsforbud for at tænde op i grillen, melder flere politikredse. Foto: Louise Herrche Serup
Følg Samfund

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Danskerne elsker at grille, når vejret er godt.

Men et generelt afbrændingsforbud over hele landet gør, at man de fleste steder slet ikke må tænde op i eksempelvis kulgrillen.

Alligevel melder danske politikredse om udfordringer.

Det viser en rundringning til vagtchefer, som Ekstra Bladet har foretaget.

Specielt i dag lørdag hen under aften har der været gang i bødeblokken, fortæller vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, Lars Guldborg.

- Vi har givet bøde til fire-fem hændelser i dag. Det har handlet om folk, som har tændt op i grillen på græsarealer tæt på boligområder, siger Lars Guldborg til Ekstra Bladet.

Risikerer bøde på 6500 kroner
Fælles for alle sager er, at forbipasserende i første omgang har gjort de ansvarlige for grill-optændingen opmærksom på, at der er afbrændingsforbud.

- Så har man måske haft en lidt uheldig attitude, og det har fået folk til at blive sure, så de har ringet og anmeldt det. Når vi så kommer og ser på sagen, så bliver folk sigtet, siger Lars Guldborg videre.

Konkret betyder det et bødeforlæg på 5000 kroner. Desuden er det betjentenes opgave at skønne, om der også er noget beplantning på stedet, som ser afsvedet ud.

- Hvis der er sort på et område omkring grillen, så får man en bøde for at overtræde beredskabsloven oven i. Det er 1500 kroner. Så det kan altså ende med at blive en dyr grillaften, siger vagtchefen.

Forskel på regler
Også i Midt- og Vestjyllands Politikreds har betjentene haft travlt.

- Vi har været ude nogle gange i løbet af i dag, hvor vi har vejledt folk. Der er nogle, som ikke har været klar over det. Et par var lige kommet hjem fra ferie. Så var der nogle udlændinge, som ikke har fulgt helt med, siger vagtchef Lars Even.

Historisk dansk forbud: Her får du bøde på 5000 kr. for at grille

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi fortæller vagtchef Ivan Gohr Jensen, at der har været et par episoder i løbet af fredagen, hvor betjente har haft bødeblokken fremme. Dog ikke lørdag endnu.

Og hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har det en enkelt gang lørdag været nødvendigt at stoppe et grillarrangement. Vagtchef Ove Christoffersen fortæller, at situationen er den i det sydsjællandske, at folk godt må grille i deres egne haver, hvis ellers der er fast underlag under grillen.

- Det var der så ikke et enkelt sted, siger Ove Christoffersen.

Får en del anmeldelser
På Fyn har politiet foreløbig noteret et enkelt tilfælde, fortæller vagtchef Lars Fredensborg.

- Ellers har det hos os mest handlet om, at der har været nogle småbrande med græs, der brænder i midterrabatter, forklarer Lars Fredensborg.

Hos Østjyllands Politi fortæller vagtchef Lars Hallstrøm, at man også her er opmærksom.

Muslimer tændte bål trods forbud: Nu kommer politiet med overraskende indrømmelse

- Jeg kan nikke bekræftende til, at vi får en del henvendelser fra folk, der enten spørger til brug af grill. Og så får vi henvendelser fra folk, der anmelder andre for at grille.

Lars Hallstrøm ved ikke på stående fod hvor mange gange, betjentene i Østjyllands Politikreds har givet folk bøder.

'Her er ingen problemer'
Kun på Bornholm lader det til, at der slet ingen problemer er.

- Vi har haft afbrændingsforbud hele tiden på Bornholm, og det er indtrykket, at folk ligesom har taget det til sig og sagt, at det er sådan, det er. De danskere, der kommer herover på ferie, ved også godt, at man ikke må. Det har ikke været noget problem overhovedet, siger vagtchef Jørgen Grejs.

Hos Københavns Vestegns Politi fortæller vagtchef Lars Guldborg, at der skal meget til for at slippe for at få bøden, hvis først politiet står ved siden af en, og der er gang i kulgrillen.

- Enkelte gange, hvor der har været tale om turister, der simpelthen ikke har været klar over reglerne, er de sluppet for at få bøde. Det er sådan, at folk selv har pligt til at sætte sig ind i lovgivningen, men i sådan en situation handler vi naturligvis pr. konduite, siger Lars Guldborg.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?