Annonce:
Annonce:

For anden dag i træk er der under 1000 nye coronatilfælde

150 personer er indlagt efter coronasmitte. Ekspert mener, at effekten af vaccinerne begynder at kunne ses

Sommeren bliver ikke den samme. Desværre. Ekstra Bladet har været på gaden, for at høre, hvad folk tænker om, at de ikke kan komme på festivaler.
Annonce:
Følg Samfund

Der er det seneste døgn registreret yderligere 874 coronatilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Antal indlagte stiger med syv til 150. Der er ingen nye dødsfald.

Det er sket på baggrund af 192.738 PCR-prøver. Andelen af smittede blandt testede - den såkaldte positivprocent - er 0,45.

Før weekenden var der to dage, hvor antallet af smittetilfælde var over 1000. Torsdag var der 1012 nye tilfælde, mens der fredag var 1023. Lørdag var tallet 677 og altså 874 søndag.

Da der det seneste døgn ikke er registeret flere dødsfald, er det i alt fortsat 2497 personer, som er afgået ved døden, efter at de tidligere har haft påvist covid-19.

Antallet af indlagte er fortsat i den lave ende af skalaen set over de seneste måneder med nu 150. Det svarer til niveauet omkring slutningen af oktober.

Annonce:

Der er 31 personer indlagt på intensivafdelinger. 17 af dem får hjælp af en respirator til at trække vejret.

At antallet af indlagte på trods af genåbningen af samfundet er så lavt, er et tegn på, at vaccinerne virker. Det mener Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen og mangeårig anæstesilæge.

- Det går i den helt rigtige retning, for selv om smittetallet er højt, kan det sagtens håndteres. De lave indlæggelsestal tyder på, at vaccinerne for alvor virker. Dem, som ville være blevet rigtigt syge af virusset, er vaccineret, siger han.

Man vil først kunne se, om torsdagens yderligere genåbning har haft en effekt på antallet af smittede om en uges tid, fortæller Mogensen.

Det seneste døgn er der også foretaget 276.458 lyntest. De positive tilfælde herfra indgår først i de daglige smittetal, når de er bekræftet ved en PCR-test. Dette skyldes, at der er større usikkerhed forbundet med svarene fra lyntest.

Annonce:

Antallet af danskere, der har fået mindst ét vaccinestik mod covid-19, er søndag opgjort til 25,5 procent.

14,5 procent har fået begge vaccinestik og regnes for færdigvaccinerede.

FAKTA: Over 850.000 har fået begge vaccinestik

Yderligere 9455 personer har siden lørdag fået det første stik med en coronavaccine, viser lørdagens tal fra Statens Serum Institut. Samtidig har 30.868 personer fået andet og sidste stik.

Det betyder, at 1.489.198 borgere i Danmark - svarende til 25,5 procent - nu har fået mindst ét stik.

Af dem har 850.266 personer fået begge vaccinestik. Det svarer til, at 14,5 procent af befolkningen er færdigvaccinerede.

Her kan du se, hvordan vaccinationerne fordeler sig regionalt. I parentes er angivet, hvor stor en andel af indbyggerne i regionen der er tale om:

* Region Hovedstaden: 453.319 personer har påbegyndt vaccination (24,4).

Færdigvaccinerede: 273.738 (14,7).

* Region Midtjylland: 332.498 (24,9).

Færdigvaccinerede: 189.726 (14,2).

* Region Nordjylland: 159.023 (26,9).

Færdigvaccinerede: 85.316 (14,5).

* Region Sjælland: 221.562 (26,4).

Færdigvaccinerede: 139.973 (16,7).

* Region Syddanmark: 322.796 (26,4).

Færdigvaccinerede: 161.513 (13,2).

I øjeblikket bliver vacciner kun tilbudt personer over 16 år. SSI opgør alligevel andelen af vaccinerede i forhold til hele befolkningen, fordi man ønsker at vurdere, hvor tæt man er på flokimmunitet.

Desuden forventes vacciner på et tidspunkt at blive tilbudt til yngre aldersgrupper.

Opgørelsen medregner kun de vaccinerede borgere, som stadig er i live og har bopæl i Danmark.

Statens Serum Institut kan ikke oplyse antallet af borgere, der har påbegyndt vaccination og siden er afgået ved døden.

Bemærk, at antallet af personer, der har fået første stik, også omfatter dem, der har færdiggjort vaccinationen.

Statens Serum Institut gør opmærksom på, at der kan være en forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.

Kilde: Statens Serum Institut.

FAKTA: Sådan skal man forstå de daglige coronatal

Der bliver dagligt offentliggjort en stribe tal på Statens Serum Instituts hjemmeside, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronavirus i Danmark.

Her er en oversigt over, hvad tallene beskriver:

* Bekræftede tilfælde: Tallet dækker over det antal positive prøver, der er fundet i PCR-test, som tages via en prøve i svælget. Antigentest/lyntest indgår ikke i tallet, da der ifølge Statens Serum Institut er for stor usikkerhed om prøvesvarene.

* PCR-prøver: Tallet fortæller, hvor mange PCR-prøver der er kommet svar på siden opgørelsen dagen før.

* Positivprocent: Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne der er positive - altså har påvist smitte. Tallet bruges til at se på, hvor meget smitte der er i samfundet.

En faldende positivprocent dækker over faldende smitte, men afhænger også af, hvor bredt man tester. For eksempel vil positivprocenten forventeligt gå ned, når man indfører et coronapas, da mange uden symptomer vil tage en test for at kunne komme til frisøren.

* Antigenprøver - også kendt som kvik-, hurtig- eller lyntest: Tallet dækker over, hvor mange prøver der er taget siden seneste opgørelse. Tallet omfatter de test, som bliver taget hos private testudbydere og på for eksempel folkeskoler, efterskoler og gymnasier.

* Mistænkte tilfælde: Hvis man er testet positiv i en lyntest, vil man optræde som et mistænkeligt tilfælde. Hvis man inden lyntesten eller senest dagen efter får taget en PCR-test, vil man ryge ud af den statistik. Ellers bliver man ved med at stå som mistænkeligt tilfælde.

* Nyindlæggelser: Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

* Indlæggelser: Tallet beskriver det totale antal indlæggelser med coronasmittede på de danske hospitaler. Tallet vil blive påvirket af nye indlæggelser, udskrivelser og dødsfald, eller af at allerede indlagte patienter bliver testet positive.

* Dødsfald: Tallet dækker personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller som et coronadødsfald, hvis man er død senest 30 dage efter, at man blev testet positiv for coronavirus. Der kan være en forsinkelse i tallene, så derfor kan et dødsfald godt være sket flere dage før, det optræder i statistikken.

* Incidens: Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere - det kan være på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt ned på sogneniveau. Tallet bruges for at kunne sammenligne smitteniveauet på tværs af områder med forskellige indbyggertal.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: