For Anne og 12.426 danskere er juleaften anderledes

Anne får kun gaver en dag om året, og så skal hun dele sin fødselsdag med alle andre

Anne har fødselsdag juleaften. (Privatfoto)
Anne har fødselsdag juleaften. (Privatfoto)

I dag bliver Anne Hjort 22 år. Hun har ligesom 12.425 andre danskere fødselsdag juleaften. Dagen, der for de flestes vedkommende, står på julemad, julesange og gaver.

For Anne betyder det, at hun får gaver to gange i dag, og så får hun i øvrigt aldrig lov til at bestemme, hvad hun gerne vil have til aftensmad på sin fødselsdag.

- I år har jeg inviteret til aftensmad 23. december, så får jeg også lov til at bestemme, hvad jeg gerne vil have at spise. Men jeg elsker faktisk julemad, så jeg har aldrig været utilfreds, siger Anne.

De nybagte forældre Remee og Mathilde tager den med ro i julen. (Foto: Mogens Flindt) Danske kendte Remee: Sådan bliver lille Kenyas første jul

Da Anne blev født, havde hendes forældre allerede tre børn i forvejen.

- Jeg er den yngste i en flok på fire, så min mor syntes den gang, at det var lidt sjovt at fortælle mine søskende, at de havde fået en lillesøster i julegave,

Fødselsdagen har ikke længere den samme betydning for Anne, som den havde da hun var barn, men derfor nød hun ved en ganske særlig lejlighed at få gaver om sommeren.

- Det år, jeg blev student, nød jeg virkelig at få gaver på et andet tidspunkt end juleaften,

- Hvis jeg selv kunne vælge, ville jeg som barn gerne have fødselsdag en anden dag. Jeg ville nok gerne have haft fødselsdag om sommeren for at kunne få gaver en gang hver halve år.

Julevejret bliver vådt og blæsende. (Foto: Polfoto) Samfund Glemt alt om hvid jul: Sådan bliver vejret juleaften

Men da Anne var lille, var det svært at dele dagen med alle andre børn.

- Jeg ville have fokus hele dagen, og når julemanden kom, var det kun mig, der skulle have gaver, siger Anne.

Linse, Mopper og Geggo har vidt forskellige gaveønsker i denne jul (Foto: Henning Hjorth). Danske kendte Stjernernes juleønsker: Dyr, fred og bøger


I alt har 12.426 nulevende danskere fødselsdag juleaften. Deriblandt fem, der i år fylder 100 år og en enkelt, der fylder 106 år.

56 kommentarer
Vis kommentarer