Forårsblomsterne er druknet

Der går mindst to-tre uger, før vandet i Gudenå-systemet er faldet til det normale

Takket være hårdt arbejde, snesevis af sandsække og gode naboers hjælp - her er det Poul Erik Nannsen i baggrunden - er det lykkedes Mads Ballegaard at holde vandet borte fra sit hjem. Foto: Claus Bonnerup
Takket være hårdt arbejde, snesevis af sandsække og gode naboers hjælp - her er det Poul Erik Nannsen i baggrunden - er det lykkedes Mads Ballegaard at holde vandet borte fra sit hjem. Foto: Claus Bonnerup

Mads Ballegaard og naboerne på Hostrupsgade i Silkeborg kan roligt lade plæneklipperen stå her i det spirende forår. Indtil videre tyder intet på, at vandstanden i deres oversvømmede haver ved Silkeborg Langsø vil trække sig tilbage til græshøjde de kommende dage.

Heller ikke i det øvrige Gudenå-system. Selv forårsblomsterne står under vand.

- Der går adskillige uger, før situationen er normal, siger den hårdt prøvede husejer.

Vandkamp på 3. uge

På tredje uge er familiens bopæl, der ligger på en af byens bedste søgrunde, omgivet af vand til alle sider. Kun snesevis af sandsække og en kæmpe indsats fra Mads og naboerne har holdt den værste katastrofe fra døren.

- Det seneste par dage har vandet da trukket sig et par centimeter. Men det batter ikke ret meget. Situationen er fortsat alvorlig, selv om den på en måde også er stabil, siger han.

- Kun absolut tørvejr i måske en måned kan få haven frem igen. Og så må vi se, hvor meget Stormrådet vil bidrage med til at dække vore udgifter.

Stormrådet dækker delvist

En del af skaderne som følge af oversvømmelserne vil formentlig blive dækket af Stormrådet, som også er inde i billedet ved et par andre vandramte ejendomme i Silkeborg.

De enorme vandmængder, der i øjeblikket har fået Søhøjlandet til at leve op til sit navn, skyldes store regnmængder siden nytår i hele Gudenåens næsten 3000 kvadratkilometer store opland.

Fire gange normalregn

Onsdag middag strømmer der fortsat massive mængder af vand gennem åen. Ved slusen viser måleren 43 meter pr. sekund. I sidste uge, da vandet stod højest, var der et flow på 53 kbm. i sekundet.

Alene i februar fik Silkeborg 175 mm regn, hvilket er fire gange det normale for måneden.

 

Har brugt 100.000 på at holde huset tørt

Desperat vandkamp

Højvande 21 meter over havet