Forældre i oprør: Ingen kontrol med flygtninge i pædagog-jobs

Flygtninge ansættes i stor stil i praktik i daginstitutioner i hele landet på trods af, at myndighederne ikke kan tjekke, om de har begået overgreb mod børn i deres hjemland. Det skaber bekymring blandt forældre

Formand for Børneudvalget, Frederiksberg, Karsten Lauritsen (R) udtaler sig om sagen her

Over hele landet er flygtninge ansat i virksomhedspraktik i vuggestuer, børnehaver og SFO'er, selv om deres baggrund ikke kan kontrolleres efter de regler, der gælder for deres danske kolleger. Det har gjort flere forældre ængstelige.

Institutioner herhjemme skal ellers, når de ansætter nyt personale, der fast færdes blandt børn under 15 år og som derved har mulighed for at opnå direkte kontakt med børn, indhente børneattester, der dokumenterer, at vedkommende ikke har begået overgreb på børn.

Men Rigspolitiet bekræfter over Ekstra Bladet, at det i praksis er umuligt at tjekke, når det gælder flygtninge, da man ikke kan indhente de papirer fra de lande, de flygter fra. Det er kun muligt at undersøge, om flygtningene har begået overgreb eller anden kriminalitet i den tid, som de har været i Danmark.

En stikprøve, Ekstra Bladet har foretaget i 13 udvalgte kommuner, viser således, at der lige nu er 91 flygtninge i virksomhedspraktik i danske daginstitutioner.

Kæmpe debat på børnehavens intranet
I Børnehuset Louisegården, en børnehave på Frederiksberg i København, er der udbrudt heftig debat, efter at ledelsen har ansat to syriske flygtninge i praktik, fordi hverken kommuner, institutionsledelse eller forældre har mulighed for at undersøge de nyansattes baggrund.

Debatten i børnehaven på Frederiksberg, der har delt vandene mellem børnehavens godt 500 forældrene, begyndte på børnehavens intranet, hvor en gruppe af forældre synes, at det er forkert af ledelsen at ansætte de to flygtninge, når man ikke kender til hele deres baggrund, mens den anden mener, at det er helt i orden.

- Ledelsen vil hjælpe, og det er godt, men der er en grænse, og hvis man ikke kan opretholde den sikkerhed, der skal være overfor børnene, så skal flygtningene nok ikke være i en børnehave, siger en forælder, der repræsenterer den ene side i diskussionen.

Den pågældende forælder ønsker at være anonym på grund af diskussionens udvikling og har ikke længere tilknytning til børnehaven på grund af sagen.

Trusler og dårlig stemning
Forælderen deltog også i en uformel afstemning på børnehavens intranet, der viste, at 83 procent af de svarende forældre er nervøse over, at man ikke kender til de to flygtninges baggrund.

Selv om 83 procent viste sig at være bekymrede, så var faderen en af de få, der turde stå frem på intranettet og give udtryk for sin bekymring. Men han fik tilbage i tusindfold, da diskussionen eskalerede til et niveau, hvor trusler og barske kommentarer blandt forældrene tog over.

–Det kørte ud på et plan, hvor folk ikke kunne finde ud af at holde en ordentligt takt og tone eller se på essensen, der var sikkerhed omkring børnene. I stedet kom det til at handle om, hvorvidt man var racist, siger forælderen.

Frederiksberg kommune starter undersøgelse
Karsten Lauritsen (R) er formand for Børneudvalget i Frederiksberg kommune, som forvalter kommunens børn i alderen nul til seks, og han siger, at han i høj grad har tillid til Louisegårdens ledelse og beslutningen om at have de to flygtninge i praktik der.

- Jeg ved, at lederen i Børnehuset Louisegården er fornuftig og dygtig, og jeg har tillid til, at man har taget en fornuftig og velovervejet beslutning om at tage de to flygtninge i praktik der.

Samtidig har han sat en undersøgelse i gang hos flygtningemyndighederne, siger han.

- Jeg har bedt min forvaltning om at undersøge, hvad flygtningemyndighederne undersøger i forhold til flygtningenes historik i deres hjemland, om deres historik bare er helt blank, så snart de kommer hertil, og hvis det forholder sig sådan, må vi jo i kommunen tage stilling til, om det er en god eller dårlig ide at have flygtninge i praktik i institutioner, siger han.

Flygtninge i praktik i hele landet
Børnehuset Louisegården er ikke det eneste eksempel på børnehaver, der ansætter flygtninge i praktik. En stikprøve Ekstra Bladet har foretaget i 13 udvalgte kommuner viser således, at der lige nu er 91 flygtninge i virksomhedspraktik i danske vuggestuer, børnehaver eller SFO’er.

Og det er i følge tidligere chefpolitiinspektør og formand for Børnerådet, Per Larsen, et stort dilemma.

- Det er ikke særlig smart, at man ikke kan gå ind og kontrollere, hvordan deres baggrund er, for reglerne, der sikrer at vi ansætter folk, der er egnet til at tage sig af børnene, bygger på kedelige historier.

- På den anden side er det jo være en kæmpe gevinst for flygtninge, der skriger efter at få relationer og blive involveret i livet her i landet, hvis de kan beskæftige sig med noget, de mestrer, eller noget, de har lavet tidligere tidligere, så de kan få en ordentlig tilværelse i Danmark, siger Per Larsen.

Børneattest

En børneattest er en særlig straffeattest, der indeholder oplysninger om afgørelser, dvs. domme m.v., om visse seksualforbrydelser begået mod børn under 15 år.

Den 1. juni 2012 blev børneattestloven udvidet, så pligten til at indhente børneattest også gælder ved ansættelse eller beskæftigelse af personer, der fast færdes blandt børn under 15 år og som derved har mulighed for at opnå direkte kontakt med børn.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen