Forældre i Tårnby: - De pisser os i ansigtet

Flere forældre i Tårnby Kommune er utrygge ved, at kommunen har valgt at ansætte en PPR-chef, der var med til at drive en ulovlig praksis i sit tidligere job

Tårnby Kommune har haft travlt med rydde op efter skandalen med Michael Adam Guul. Foto. Emil Agerskov
Tårnby Kommune har haft travlt med rydde op efter skandalen med Michael Adam Guul. Foto. Emil Agerskov
Følg Samfund

I Tårnby Kommune har man kæmpet med sit ry på socialområdet, siden Ekstra Bladet kunne afsløre, at nu dømte psykolog Michael Adam Guul udarbejdede 21 forældrekompetenceundersøgelser for kommunen, der resulterede i, at kommunens chef på området fratrådte sin stilling.

Der skulle ryddes op, og i takt med at kommunen skulle finde en ny familiechef, skulle der også ansættes en ny chef for PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning).

Men den nye PPR-chefs meritter vækker imidlertid ikke just tryghed hos forældrene i kommunen.

Tårnby Kommunes nye PPR-chef har nemlig spillet en hovedrolle i Rudersdal Kommunes ulovlige sagsbehandling, hvor op mod 60 familier kan være blevet påvirket.

Det viser en intern undersøgelse fra starten af 2022, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

- Tårnby Kommune har haft en gylden mulighed for at imødekomme forældrene. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan ansætte den person i så vigtig en stilling efter så mange år, hvor kommunen har været udskældt på det område, fortæller Maria Hansen, der er mor til en dreng på 14 år med ADHD.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Maria Hansen har bokset med Tårnby Kommune i 11 år. Foto: Emil Agerskov
Maria Hansen har bokset med Tårnby Kommune i 11 år. Foto: Emil Agerskov
 

Ulovlig praksis
Kammeradvokaten skal nu til at undersøge, i hvilket omfang PPR-afdelingen i Rudersdal havde en ulovlig praksis i hele to år.

PPR-afdelingens fornemmeste opgave er at understøtte trivsel hos børn og unge op til 18 år. Her kan både lærere, pædagoger og forældre henvende sig for at få vejledning til deres børn.

Efter den interne undersøgelse sidder Rudersdal Kommune nemlig tilbage med en mistanke om, at der har været en praksis i PPR-afdelingen, der havde til formål at overbevise forældre om ikke at klage over afgørelser.

Det fremgår også af et notat, at PPR-chefen blev bekendt med den ulovlige praksis, tre måneder før Rudersdal Kommune anede uråd.

I et andet notat fra kommunen står der, at PPR-chefen opsagde sin stilling, kort tid før kommunen opdagede den ulovlige praksis.

'PPR-chefen har selv sagt sin stilling op med månedens udgang. Vi er enige om, at pågældende ikke skal bistå os yderligere, og hun vil derfor blive bedt om at holde ferie den sidste uge af sin ansættelse. Vi forventer ikke, at hun vil udvise forståelse for vores - juridiske - syn på procedurerne,' står der i notatet om PPR-chefen.

Forhørte sig ikke
Ekstra Bladet kunne i sommeren afsløre, at Tårnby Kommune ikke havde reageret på advarslerne om Michael Adam Guul, og nu viser det sig så, at kommunen heller ikke har været særligt grundige, da de skulle rydde op i den kritisable praksis på socialområdet og blandt andet ansætte en ny chef.

For selvom Tårnby Kommunes borgmester, Allan Andersen (S), i et interview med lokalavisen 2770 siger, at de hentede de nødvendige referencer inden ansættelse, så oplyser Rudersdal Kommune til Ekstra Bladet, at de ikke er blevet kontaktet af Tårnby Kommune i forbindelse med ansættelsen af den nye PPR-chef, og at Rudersdal heller ikke har givet hende en anbefaling med ud ad døren.

Utrygge forældre
Efter Tårnby Kommune havde prædiket om nye tider og inviteret flere forældre i dialog efter sagerne om Michael Adam Guul, er de selvsamme forældre nu svært utrygge ved ansættelsen af den nye PPR-chef.

Maria Hansen fortæller, at hun har bokset med kommunen i 11 år, og at den nye ansættelse bestemt ikke gør situationen bedre.

- Det er at pisse os direkte i ansigtet. Det er skødesløst og arrogant. De latterliggør os familier, der har kæmpet med kommunen og som har råbt op om, at vi føler os dårligt behandlet, siger hun.

Hun er fuldstændigt uforstående overfor, at Tårnby Kommune har ansat en PPR-chef, der har stået i spidsen for en ulovlig praksis, og hun mener, at PPR-chefen må opsiges med det samme.

Frygter for retssikkerheden
Også Camila Cailloux er forarget over ansættelsen. Hun har en dreng på 12 år, der har Aspergers-syndrom.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Camila Cailloux har mistet tilliden til kommunen efter ansættelsen. Foto: Emil Agerskov
Camila Cailloux har mistet tilliden til kommunen efter ansættelsen. Foto: Emil Agerskov
 

Hun frygter for familiernes retssikkerhed oven på ansættelsen.

- Det er skræmmende. Vi kan risikere at stå over for en ny rådden kultur på området, som der har været tidligere.

Camila er rystet over, at Tårnby Kommune ikke på ordentlig vis har undersøgt, hvem de har ansat i stillingen som PPR-chef.

- Det er svært at have tillid til kommunen, når borgmesteren udtaler i den lokale avis, at man har indhentet de nødvendige referencer, når det viser sig, at man slet ikke har gjort det, siger Camila.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med borgmester Allan Andersen (S) og PPR-chefen, men det har de ikke ønsket.

I stedet har Ekstra Bladet modtaget skriftlige svar fra kommunaldirektør Morten Winge, der fastholder, at man har hentet de nødvendige referencer, og at de tager børns trivsel alvorligt.

Du kan læse alle svarene herunder.

Svar fra Tårnby Kommune

- Rudersdal Kommune oplyser os om, at de hverken er blevet kontaktet af Tårnby Kommune eller har givet en reference på vedkommende. Hvorfor har I ikke hentet referencer fra hendes tidligere arbejdsgiver?

'Jeg kan bekræfte, at vi har indhentet reference i overensstemmelse med de retningslinjer, der gælder i Tårnby Kommune.'

- Den interne undersøgelse i Rudersdal Kommune, der viste en ulovlig praksis, slår fast, at jeres nye PPR-chef stod i spidsen for den ulovlige praksis, og at hun blev gjort opmærksom på den, tre måneder før kommunen fandt ud af det. Alligevel gjorde hun ikke noget ved det. Hvordan kan hun være det rigtige til jobbet hos jer?

'Jeg vil ikke kommentere på en undersøgelse, som jeg ikke har haft lejlighed til at se, og hvor jeg ikke kender de nærmere omstændigheder. Det ville være usagligt.'

- Er det sådan, at hvis man bryder loven i andre kommuner, så kan man altid få et job i Tårnby?

'Præmissen for spørgsmålet er useriøs. Har du nogen konkrete eksempler på, at vi har ansat personer i Tårnby Kommune, efter de har brudt loven?'

- En forælder i Tårnby Kommune, der har et barn med ADHD, siger til os, at kommunen pisser hende direkte i ansigtet. Hvad tænker I om det? Gør I det?

'Jeg vil ikke kommentere på en sådan udtalelse. Vi har en løbende dialog med forskellige forældregrupper i Tårnby Kommune, herunder også med en stor gruppe af forældre til børn med diagnoser og behov for specialundervisning. Vi gør meget ud af at skabe trygge rammer og at tage dialogen direkte med forældrene, og man kan altid henvende sig til os, hvis man er bekymret. Det er efter min mening den rigtige måde at adressere bekymringer på. Ikke ved at jeg svarer på enkeltstående udsagn i pressen.'

- Hvordan kan I forsvare, at I tager Tårnby Kommunes børns trivsel alvorligt?

'Det kan jeg sagtens, for det gør vi, og det kan jeg personligt stå inde for, at vi gør.'

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind