Forældre: Jane Aamund begår overgreb på vores afdøde datter

Janni og Niels Kirk beskylder Jane Aamund for at begå karaktermord på deres 19-årige datter, som døde under en faldulykke 14. august 2017

Jane Aamund udsættes for hård kritik fra forældrene til en 19-årig pige, som døde sidste år efter en faldulykke. Foto: Henning Hjorth
Jane Aamund udsættes for hård kritik fra forældrene til en 19-årig pige, som døde sidste år efter en faldulykke. Foto: Henning Hjorth

'Mon Jane Aamund kan forestille sig, hvad det gør ved vores familie, at det ude i landet vil være hendes sladderagtige historie (om vores datter), der vil stå tilbage'.

Sådan skriver Janni og Niels Kirk i et læserbrev i Lemvig Folkeblad.

Ordene er velvalgte og præcise, skriver familien til 19-årige Klara Kirk, som natten til 14. august 2017 faldt ned fra 10 meters højde under en ulykke i Toldbodgade i Lemvig.

Sammen med sønnen - Klaras bror Emil - lægger de navne til en sønderlemmmende kritik af den folkekære forfatter Jane Aamund, som er aktuel med sin nye bog 'Samtaler om natten'.

I bogen omtaler Jane Aamund blandt andet unges hang til at drikke sig sanseløst berusede, tage stoffer og gennemføre manddomsprøver. Og en episode fra Lemvig omtales, som ifølge familien Kirk ikke kan opfattes anderledes, end at det må være Klara Kirk, som Jane Aamund taler om.

- Hvor trist, hvis vi her i Lemvig skal huske Jane Aamunds forfatterskab for 'Sladder om natten', skriver familien.

Det er i Jane Aamunds aktuelle bog 'Samtaler om natten', at der er et par sider om ulykken i Lemvig. Men familien mener, at Aamund fordrejer virkeligheden. Foto: Henning Hjorth
Det er i Jane Aamunds aktuelle bog 'Samtaler om natten', at der er et par sider om ulykken i Lemvig. Men familien mener, at Aamund fordrejer virkeligheden. Foto: Henning Hjorth

I 'Samtaler om natten' har hun fuldstændig mistet grebet og orienteringen, lyder det videre.

Hun tog ikke stoffer
Janni og Niels Kirk er af den opfattelse, at Jane Aamund har fordrejet virkeligheden. Familien henviser til politiets undersøgelse og til beskrivelser af ulykken fra et øjenvidne. Blandt andet nævner familien, at Jane Aamund i sin bog skriver, at der havde været fest på gymnasiet på sidste skoledag forud for ulykken, og at de unge havde festet med alkohol, og hvad der ellers er på markedet.

- Politiet var særdeles omhyggelig med efterforskningen, og der er ingen forlydender om brug af stoffer, skriver familien.

Familien Kirk skriver også, at Jane Aamund i sin bog påstår, at Klara førte an i en flok af unge, der ville gennemføre en manddomsprøve på Lemvigs hustage, og at de unge skulle have gejlet hinanden op for at få Klara til at springe.

- Der hersker ingen tvivl om, at Klara var alene på taget, og at gaden var tom. Der var overhovedet ingen, der vidste, at hun var gået derop, skriver familien i læserbrevet.

Karaktermord på Klara
Familien skriver også, at Jane Aamund beskrivelse af hændelsesforløbet på mange punkter er anderledes end indholdet i politirapporten.

- Det overgreb, som Jane Aamund har begået på Klara ved at fremstille hende som en, der går foran i en flok af unge mennesker, der efter indtagelse af stoffer render hujende rundt på byens tage, er det rene karaktermord på Klara, og fra nu af vil det være det officielle billede af Klaras død ude i landet, skriver familien i læserbrevet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Sådan omtalte Ekstra Bladet dødsulykken

En tragisk ulykke natten mellem søndag og mandag har nu kostet en 19-årig kvinde livet.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Kvinden pådrog sig i første omgang svære kvæstelser, da hun faldt ned for en tagterrasse, men desværre stod hendes liv ikke til at redde.

- Midt- og Vestjyllands Politi er blevet underrettet om, at den 19-årige kvinde, der natten til mandag kom svært til skade efter 10 meters fald, er død af sine kvæstelser. Efter faldet blev kvinde fløjet med lægehelikopter til sygehuset i Aarhus, hvor hun siden har modtaget intensiv behandling. Men kvindens liv stod ikke til at redde, skriver politiet.

Politiets undersøgelse af ulykken viser, at kvinden faldt, da hun forsøgte at springe fra ét hustag til et andet på den modsatte side af Toldbodgade.

De nærmere detaljer om, hvad der fik den unge kvinde til at begive sig ud i det farefulde spring, vil politiet ikke oplyse. Man henviser til, at kvindens pårørende har brug for ro.

- Vi håber ikke, at Jane Aamund er et ondt og følelsesløst menneske, lyder det videre.

Familien Kirk takker i øvrigt den samlede danske presse for at have behandlet familiens tragiske tab på en sober måde.

Forstår forældres vrede
Jane Aamund er selv fra Lemvig. Hun fortæller til Lemvig Folkeblad, at hun har kilder, som bekræfter hændelsesforløbet, som hun har beskrevet i sin bog. Hun fortæller, at hun forstår forældrenes vrede, men hun håber også på, at de vil tage budskabet til sig.

- Jeg skrev den, fordi jeg vidste, at det gik alt for vildt til for de unge til festen før 3.G. Jeg håbede, at den ville virke som en advarsel for de elever, der deltager i den slags prøver. Når jeg skriver det, så har jeg selv børn og børnebørn, siger Jane Aamund til Lemvig Folkeblad.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jane Aamund kan godt forstå, at forældrene synes, at deres datter bliver hængt ud. Men hun håber på, at alle i stedet vil se på budskabet. Foto: Henning Hjorth
Jane Aamund kan godt forstå, at forældrene synes, at deres datter bliver hængt ud. Men hun håber på, at alle i stedet vil se på budskabet. Foto: Henning Hjorth

- Det overrasker mig, at der er så mange uopklarede ting omkring den forfærdelige ulykke. Omtalen af ulykken blev bragt i alle medier. Det var før, jeg skrev om ulykken i min bog. Det var ikke nogen hemmelighed. Mine kilder til min version af historien var tæt på den unge ulykkelige pige den aften. Jeg tror, jeg selv ville have reageret på samme måde, som forældrene har gjort i læserbrevet til Folkebladet. Sådan må man reagere, det er for stor en sorg.

Jane Aamund fortæller til Lemvig Folkeblad, at der i København også findes fester, hvor det gælder om at springe på tog eller ud fra broer.

- Mine sønner og jeg har talt meget om, hvordan vi kan forhindre, at den slags breder sig. Som mor og bedstemor forstår jeg fuldstændig forældrenes vrede og afmagt. Men historien i min bog var ment som en advarsel til de unges fester. Nu skete det i Lemvig. Sidste år var der en i min nærmeste vennekreds' søn, der blev dræbt ved et spring fra togvogn til togvogn, siger Jane Aamund.

Ekstra Bladet har henvendt sig til Jane Aamund på mail, men har foreløbig ikke fået svar fra hende.