Forældre og bedsteforældre snyder sig selv for titusindvis af kroner

Nye beløbsgrænser for børneopsparing kan give dine børn en skattefri gevinst på over 100.000 kroner

Sætter du børneopsparingen i aktier, kan lillebror her stå med en skattefri gevinst på over 100.000 kr., når han fylder 21 år. Foto: Colourbox
Sætter du børneopsparingen i aktier, kan lillebror her stå med en skattefri gevinst på over 100.000 kr., når han fylder 21 år. Foto: Colourbox

Forældre og bedsteforældre risikerer at snyde sig selv - og deres børn og børnebørn - for store beløb, hvis de bare lader børneopsparingen stå og forfalde på en almindelig bankkonto.

- Børneopsparingen er en rigtig god måde at give noget videre til sine børn. Der er bare ikke meget at hente i dag, hvis man blot får pengene sat ind på opsparingskontoen, hvor renten i mange tilfælde er et rundt nul. Faktisk er der reelt er tale om tab, når man tager højde for inflationen, siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit.

Hun har set på tallene i forbindelse med, at Folketinget fra april i år for første gang i 30 år har øget beløbet, man må indsætte på en børneopsparing.

Man kan nu sætte op til 6.000 kr. ind pr år, indtil man når beløbsgrænsen på 72.000 kr.  Hvis man indsætter det fulde beløb hvert år, så når man grænsen efter 12 år. Hidtil har man kunnet indsætte op til 3.000 kr. pr. år op til en grænse på 36.000 kr.

Får for lidt

Men alt for mange kunder får ikke nok ud af deres børneopsparing. Ifølge Mira Lie Nielsen har kun godt 40 procent af Nykredits kunder valgt at sætte pengene i værdipapirer. Resten - det store flertal - har bare pengene stående passivt til ingen rente.

- Derfor er det interessant og en god ide at se på, hvad man ellers kan gøre. Mange kunder tror, at en børneopsparing kun drejer sig om at sætte dem ind på en konto. Men det er ikke rigtigt. Man har også  lov til at sætte børneopsparingen i værdipapirer som f.eks. aktier, siger Mira Lie Nielsen.

Og om man får nul procent i afkast eller en pæn sjat mere, er rimeligt afgørende, når det gælder børneopsparing. Til forskel fra andre investeringer, så er gevinsten på børneopsparingen nemlig 100 pct. skattefri.

- Placerer man børneopsparingen i aktier i stedet for på en almindelig opsparingskonto, så vil man med stor sandsynlighed give barnet en langt større gevinst og solid økonomisk start på voksenlivet, siger Mira Lie Nielsen.

Kan tjene 102.000 skattefrit

Hun har regnet på, hvor stor et barns børneopsparing kan blive, hvis du sætter pengene i aktier eller en blanding af aktier og obligationer.

- Står du med en nyfødt baby og begynder opsparingen med det samme, kan du investere - f.eks.via en investeringsforening - for 6.000 kr. om året, indtil du når beløbsgrænsen på 72.000 kr. efter 12 år. Herefter kan den samlede investering stå, indtil barnet fylder 18 eller 21 år.

- Den fremgangsmåde kan blive til ialt 174.000 kr. ved at binde pengene i 21 år, hvis du investerer i aktier. Det vil sige, at du får et skattefrit afkast af indbetalingerne på 102.000 kr.

Nøjes du med at binde pengene, til barnet fylder 18 år, kan beløbet ved at investere i aktier blive til 149.000 kr. og afkastet på 77.000 skattefri kr.

Sætter man pengene i en blanding af aktier og obligationer - 50/50 - vil de 72.000 kr. indsat fra barnets fødsel blive til 108.000 kr. efter 21 år og 101.000 kr. efter 18 år.

Spiser købekraft

Mira Lie Nielsen gør dog opmærksom på,  at 100 kr. om 20 år ikke kan købe det samme som i dag.

- Alt efter hvordan inflationen udvikler sig, vil det spise af pengenes købekraft. Det gælder uanset, om pengene står passivt på kontoen, eller om de investeres. Regner vi en inflation med i beregningerne på 2 pct. årligt, så er der tale om et forventet realt afkast på 54.000 kr. ved investering i aktier over 21 år.

- Det vil dog stadig være afkastet på 102.000 kr., som går ind på kontoen ud fra det forventede afkast. De kan blot ikke købe det samme som i dag.

Er man ikke kommet i gang med at sætte penge ind på de smås børneopsparing, er det ikke for sent. Man kan altid oprette en børneopsparing, og man kan sætte præcis det beløb ind om måneden, man har lyst til, så længe man holder sig til maksimum 6.000 kr. om året og 72.000 kr. i alt.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

59 kommentarer
Vis kommentarer