Forældrene bestemmer: Skoler kan ikke sige nej til utidige ferierejser

For nogle forældre er det nødvendigt at planlægge ferie uden for skolernes officielle ferieuger for at få råd, men selvom ikke alle skoleledere mener, det er okay, så føler de ikke, de kan sige nej

Arkivfoto. Foto: Jonas Olufson
Arkivfoto. Foto: Jonas Olufson

Tager du dine børn med på rejser uden for skoleferien? Eller har du nogensinde fået et nej fra skolen? Så kontakt Ekstra Bladet på mail til 1224@eb.dk eller på SMS til 1224. Det koster alm. takst.

Det er ikke usædvanligt, at tre eller fire stole i et klasseværelse står tomme, fordi eleverne er på ferie.

For nogle forældre kan det friste at tage på ferie uden for skolernes officielle ferie, hvor det ofte er langt billigere, siger formand for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.

- For den enkelte kan det give god mening at komme på ferie i eksempelvis uge fire frem for den ferieuge, som skolen har, fordi man ikke har råd til at rejse i skolens ferieuger, siger Mette With Hagensen.

Ifølge formanden er det dog vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at ferier i utide kan gå ud over klassens fællesskab.

- Man skal som forældre tænke over, hvad det gør ved klassefællesskabet, når der konstant mangler tre eller fire elever, siger hun.

Ikke alle siger ok
Tre ud af fire skoleledere giver ifølge Berlingske altid tilladelse til, at skolebørn kan plaske rundt i en pool sydpå eller suse ned af skiløjper uden for skoleferien.

75 procent af de skoleledere, der har svaret, mener, at ferierne slet ikke eller kun i mindre grad udgør et problem.

Alligevel pointerer flere skoleledere, at det kan være lige meget med tilladelsen, fordi skolelederen ingen magtbeføjelser har, hvis forældrene mod skolens råd tager barnet med på ferie.

- Man er nødt til at give tilladelsen, for man har ikke mulighed for at forhindre forældre i at tage deres børn ud, så lederne gør det jo som regel, når de bliver bedt om det, siger næstformanden i Danmarks Lærerforening, Dorte Lange.

Forældrene bestemmer
Mette With Hagensen genkender billedet, hvor forældre føler, at de selv kan bestemme. Hun mener dog, at det er en udvikling, der er ved at vende.

- Heldigvis oplever vi, at flere og flere forældre ikke betragter sig som kunder i skolebutikken, men meget gerne vil samarbejde med skolen og også spørger, inden man begynder at planlægge sin ferie, siger hun.

Også Dorte Lange pointerer, at det kan gå ud over fællesskabet, når skoleelever tyvstarter ferien.

- Jeg mener, at forældrene burde tænke over, at børn indgår i et fællesskab og i et samarbejde med de andre elever i klassen, når de er i skolen. Det er ikke lige meget for det fællesskab, om alle er til stede, eller om der tit er nogle væk, siger Dorte Lange.

47 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere