Forbløffet dansk landmand: Finder gigantisk sten på sin mark

Den 27 tons tunge sten anslås at have ligget på marken i 20.000 år

- Den minder om et isbjerg - man ser kun det øverste af den. Vi viste slet ikke, hvor stort omfanget var, og hvor dybt den egentlig lå nede i jorden, fortæller Thomas Bent Andersen om stenen. Video: TV2 Østjylland
Følg Samfund

Den østjyske landmand Thomas Bent Andersen fik sig noget af en overraskelse, da en enorm sten med en vægt på 27 tons for nyligt blev gravet fri fra marken på hans landejendom ved Hørning lidt uden for Aarhus, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

- På markerne har vi primært korn - både hvede, vinterbyg og maltbyg, fortæller han til lokalstationen om, hvad der plejer at komme op af jorden. Derfor blev han lettere overrasket, da der kom en kæmpe sten op.

Thomas Bent Andersen er fjerde generation på gården, og selvom familien længe har været klar over, at der lå en sten i jorden ude på marken, så havde ingen regnet med, at den ville være af sådan en størrelse.

- Den er jo kæmpe stor. Jeg har aldrig set så stor en sten før, siger Thomas Bent Andersen, som havde fundet stenen træls gennem en længere periode. Han kunne nemlig mærke sin plov skrabe mod stenen, når han pløjede.

Enormt gravearbejde
Derfor var det oplagt at få den fjernet fra marken, mens der alligevel skulle graves ud til en sø, som han er ved at anlægge. Det skulle dog vise sig at være sværere end først antaget.

- Manden, der skulle grave den ud, sagde, at det kunne han da lige klare inden aftensmadstid, men han blev klogere. Det tog lang tid at grave den op - faktisk 6-7 timer. Han har heller aldrig set så stor en sten, fortæller Thomas Bent Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her er den enorme sten netop blevet gravet fri. Foto: Screendump/TV2 ØSTJYLLAND
Her er den enorme sten netop blevet gravet fri. Foto: Screendump/TV2 ØSTJYLLAND

Selvom stenen med sine 27 tons er en ordentlig kleppert, er den dog ikke den største sten fundet i Danmark eller i Østjylland for den sags skyld. Det forklarer sten-ekspert hos nationalparken Mols Bjerge Jens Reddersen.

- Den største i Østjylland har vi ude ved Skæring - den vejer 85 tons. Og den største sten i hele Danmark ligger nede ved det sydfynske - den vejer omkring 1100-1200 tons, og den er lige så stor som et parcelhus, siger han til TV2 Østjylland.

20.000 år på marken
Udover at forbløffe østjyske landmænd, fortæller stenen faktisk også en historie om fortiden, navnligt den seneste istid, forklarer geolog ved Aarhus Universitet Anne Sofie Søndergaard til TV2 Østjylland.

- Den er transporteret fra Norge af isen under sidste istid, lyder det fra geologen, som anslår, at stenen har ligget omkring på Thomas Bent Andersens mark i omtrent 20.000 år.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind