Forbrugerrådet advarer mod hurtige lån

Forbrugslån er i markant vækst. Markedet er for ureguleret og forbrugerne ramt, siger forbrugerrådet Tænk

Det går absolut strygende for dem, der yder lån uden sikkerhed til forbrug i Danmark. Men det kommer forbrugerne til skade at gå uden om bankerne for at finansiere rejser, gaver eller bare rent forbrug.

Sådan er meldingen fra Forbrugerrådet Tænk, hvor seniorøkonom Morten Bruun Pedersen holder et øje på markedet.

- Jeg kører nogle gange i tog fra Østerport til Sorø. Jeg talte otte reklamer for kviklån på den tur. Og går man på nettet, så bliver man bombarderet med reklamer.

- Så der må jo være penge i skidtet for dem, der låner ud, siger Morten Bruun Pedersen.

Ifølge ham er der ikke meget positivt at hente som forbruger, hvis man går til online udlånere.

- Vi ser jo resultaterne herinde hos vores gældsrådgivning. Det er vores klare opfattelse, at folk får problemer med de her lån og må låne for at betale af på gammel gæld.

- Så vi opfordrer forbrugerne til slet ikke at tage disse lån. Hvis man ikke har pengene til at købe noget i den ene måned, så har man det nok heller i den næste.

- Og er man nødt til det, så synes vi hellere, at folk skulle gå i banken. Her får man i det mindste kontakt til en rådgiver, der kan tage en snak om, hvorvidt man kan svare gælden, siger Morten Bruun Pedersen.

Den store vækst og de mange reklamer, tror Morten Bruun Pedersen, hænger sammen med, at der flyder mange internationale penge ind på det danske lånemarked.

- Mange steder i udlandet er man begyndt at regulere markedet og sætte maksimumrenter.

- Det, tror jeg, har fået mange af selskaberne til at søge mod Danmark. Pengene strømmer jo derhen, hvor de har lettest arbejdsbetingelser. Og det har de i Danmark, siger Morten Bruun Pedersen.

Blandt store, internationale spillere, der de seneste år er gået ind på det danske marked, er eksempelvis lettiske 4Finance, norske Bank Norwegian og svenske Resurs Bank.