Forbrugerrådet: Alle mikroovns-popcorn er giftige

En ny stor undersøgelse slår fast, at der er sundhedsskadelige fluorstoffer i alle popcorn til mikroovn

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
Følg Samfund

Den billige og nemme løsning til at få en god portion popcorn til hyggeaftenen kan vise sig samtidig at være en enormt dårlig løsning.

Således har en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi vist, at der i alle pakker med popcorn til mikrobølgeovn er fundet sundhedsskadelige fluorstoffer.

Coop stopper salg af mikroovns-popcorn

Tilbage i maj stoppede Coop for salget af mikrobølgepopcorn, fordi de ikke kunne tilbyde kunderne popcorn uden fluorstoffer, og nu har Forbrugerrådet altså bekræftet, at det ikke er muligt at få popcorn uden de skadelige stoffer.

- Vi ved ikke alt om disse stoffer. Men vi nok til at slå fast, at de ikke hører hjemme i fødevareemballage. Vi ser rigtig gerne, at flere butikker følger COOP’s eksempel og tager mikrobølgepopcorn af hylderne. På den måde kan de lægge pres på producenterne for at finde alternativer, indtil der forhåbentligt kommer et forbud mod disse stoffer i emballage, siger testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, i en pressemeddelelse fra Forbrugerrådet Tænk.

Flere risici
Førende forskere har advaret mod, at man udskifter eksisterende fluorstoffer med nye fluorstoffer, fordi det er uvist, hvor giftige de er. I stedet bliver industrien opfordret til at begrænse brugen af fluorstoffer til et minimum.

Forskning fra Syddansk Universitet har tidligere i år vist, at nogle fluorstoffer kan øge risikoen for spontan abort med op til 16 gange, og at stofferne kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og forårsage fedme.

De sundhedsskadelige fluorstoffer sidder i emballagen brugt til mikroovnspopcorn, og under opvarmning er der risiko for, at de kan bevæge sig over i popcornene.

- Det er ikke den enkelte aften med mikroovns-popcorn, der er problemet. Men det bidrager til den samlede mængde flourstoffer, som man udsættes for og øger dermed risikoen for sundhedseffekter, siger Stine Müller.

Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer forbrugere til at lave popcorn i en gryde frem for i mikroovn.

Disse pakker er blevet testet

Forbrugerrådet har testet følgende pakker med mikroovnspopcorn. I alle pakker blev der påvist de sundhedsskadelige flourstoffer.

- Budget 3-pak mikropopcorn, (købt i Føtex)

- Flying pop-corn 6 pack microwave popcorn, (købt i Netto)

- Micro popcorn saltede mikrobølgepopcorn classic, (købt i Fakta (forhandles ikke længere))

- The Original Snack Food´s Økologiske micro popcorn (købt i SuperBest)

- The Snack Saltede mikropopcorn (købt i SuperBest)

- REMA 1000 Mikro popcorn med salt ((købt i REMA 100)

- First Price Mikropopcorn saltede (købt i Kiwi)

- Mcennedy  Microwave popcorn salted (købt i Lidl)

- Joe´s  Micro popcorn (købt i Aldi)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+