Forbrugerrådet: Her bliver du straffet for at være kvinde

Det er urimeligt, at kvinder skal betale mere end mænd for et produkt, som stort set er ens, lyder det fra Forbrugerrådet

Kvinder betaler mere for barberskum og skrappere end mænd gør, viser pristjek foretaget af metroxpress (Foto: Colourbox)
Kvinder betaler mere for barberskum og skrappere end mænd gør, viser pristjek foretaget af metroxpress (Foto: Colourbox)

De to skrabere er stort set identiske. Begge har fem blade, flexiball og et ekstra skrabehoved. Den største forskel er, at skraberen til mænd koster 119 kroner, mens kvinder må slippe 179.

Det viser et pristjek, som Metroxpress har foretaget i en række danske butikker. Og skraberne er langt fra det eneste eksempel på, at kvinder ofte betaler mere end mænd for hverdagsting, som ellers er stort set identitiske. Ifølge cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Martin Salomon, har kvinderne god grund til at føle sig snydt.

- Ove de seneste 15-20 er der blevet lavet forskellige undersøgelser, som alle viser, at det er et gennemgående fænomen, at kvinder betaler mere for stort set identiske varer end mænd, siger han og tilføjer:

- Der bliver man straffet for at være kvinde, fordi producenterne og detailhandlerne tydeligvis kan få mere ud af kvinderne for stort set identiske varer. Og når kvinder oven i købet tjener mindre end mænd er det jo en større byrde.

Kvinder betaler mere for barberskum og skrappere end mænd gør, viser pristjek foretaget af metroxpress (Foto: Colourbox) Samfund Danske kvinder betaler mere for hverdagsting

Normerne bestemmer
Prisforskellene ses primært på plejeprodukter, men også på tøj og legetøj. Hos Forbrugerrådet har man flere gange set eksempler på, at en cykelhjelm eller et løbehjul koster mere i lyserød end i blå.

- Sådan som normerne er i vores samfund, vil det være svært at købe den blå cykelhjelm til en pige, og man er derfor tvunget til at købe et produkt, som er urimeligt meget dyrere, siger Martin Salomon.

På samme gør samfundet normer, at kvinder ikke køber mandeskraberen, selvom den er billigere. Hvis man som kvinde gerne vil slippe for at betale overpris, foreslår Forbrugerrådet, at man enten kigger efter private label-produkter i de forskellige detailbutikker eller simpelthen køber mandeproduktet i stedet.

Forklaring mangler
I USA kaldes fænomenet 'Pink Tax' og i Californien er det for nyligt blevet forbudt at tage mere for en lyserød skraber til kvinder end for en blå til mænd.

Ifølge Forbrugerrådet er lovgivning på området ikke nødvendigvis vejen frem i Danmark, men Martin Salomon ser meget gerne, at der bliver gjort noget ved problemet.

- Jeg synes, det er en vigtig debat, hvor producenterne bør komme på banen. Jeg synes, ikke de argumenter, der har været fremme, har været særligt gode, og hvis det fortsætter sådan, kan det da være, der kommer et pres på producenterne, som gør at kvinderne bliver bedre stillet, siger han.