Forbrugerrådet: Højt niveau af skadeligt stof i snacks

Forbrugerrådet Tænk har testet og fundet for højt niveau af det skadelige stof akrymalid i en række produkter, der er solgt i danske supermarkeder

Kiks til børn er blandt produkterne, der har et for højt indhold af det farlige stof. Foto: Colourbox
Kiks til børn er blandt produkterne, der har et for højt indhold af det farlige stof. Foto: Colourbox

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at en lang række fødevarer solgt i danske supermarkeder har et alt for højt niveau af det skadelige stof akrylamid.

Seks af de i alt 29 testede produkter slog ud - heriblandt kiks til børn, økologiske chips, kammerjunker og småkager.

Stoffet er blandt andet kendt for at øge risikoen for kræft, skade nerver og arveanlæg.

Det skriver DR.

Findes ingen grænser
- Så længe grænseværdierne kun er vejledende, bliver det hurtigt uklart, hvad virksomhederne skal gøre, når de har et produkt, der overskrider (grænseværdierne, red.), siger Camilla Udsen til DR, som er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Hun så gerne, at myndighederne kunne fjerne produkter fra hylderne, der overskrider værdien.

Undersøgelsen er lavet sammen med en række andre europæiske forbrugerorganisationer.

Over 500 forskellige fødevarer er blevet testet undervejs.

All In One Rodfrugt-kiks, Ella's Kitchen Vanilla + Banana Baby Biscuits er blandt de varer, der har et for højt niveau af akrylamid i forhold til det vejledende.

Hvor farligt er akrymalid?

  • Dyreforsøg med mus og rotter har vist, at akrylamid forårsager kræft, og det giver ifølge Fødevarestyrelsen anledning til bekymring.
  • Foruden kræft kan akrylamid skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.
  • Det højeste indtag af akrylamid fra fødevarer kommer fra kartoffelprodukter og kaffe.
  • Mennesker udsættes også for akrylamid i arbejdsmiljøet, fra drikkevand og fra tobaksrygning.
  • Der er foretaget befolkningsundersøgelser med det formål at finde en sammenhæng mellem indtag af akrylamid og udvikling af kræft, men resultaterne er ikke entydige.

Kilde: DR, Forbrugerrådet Tænk og Fødevarestyrelsen

23 kommentarer
Vis kommentarer