Annonce:
Annonce:

Forelsket og forvirret: Hvad med min bistand hvis vi flytter sammen?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Den gensidige forsørgelsespligt, hvor man fik skåret i kontanthjælpen, hvis ens samboende kæreste tjente penge, er afskaffet – næsten! Den gælder stadig for gifte samt pensionister og førtidspensionister, fortæller Ekstra Bladerts socialrådgiver, Puk Sabber. Foto: Shutterstock.com
Den gensidige forsørgelsespligt, hvor man fik skåret i kontanthjælpen, hvis ens samboende kæreste tjente penge, er afskaffet – næsten! Den gælder stadig for gifte samt pensionister og førtidspensionister, fortæller Ekstra Bladerts socialrådgiver, Puk Sabber. Foto: Shutterstock.com
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg er i den lykkelige situation, at min kæreste og jeg, der har været sammen i et par år, vil flytte sammen. Han vil gerne flytte hjem til mig, da jeg har mest plads og bor billigst.

Men jeg er på kontanthjælp, og han flytter hjem til mig, så kan jeg ikke længere få kontanthjælp på grund af den gensidige forsørgelsespligt.

Men en ven til min kæreste siger, at den regel er afskaffet – at der ikke længere er gensidig forsørgerpligt.

Jeg må indrømme, at jeg er lidt forvirret! For som jeg læser det på internettet, så ser det ud, som om reglen stadig er der, og jeg tør ikke sige ja til at flytte sammen, før jeg er 100 procent sikker på, at reglen om gensidig forsørgelse ikke længere gælder.

Kan du hjælpe med at få det endeligt opklaret?

Med venlig hilsen

S og K

 

Hej S og K
Tillykke med kærligheden.

Annonce:

Din kærestes ven har næsten ret. Den gensidige forsørgerpligt i kontanthjælpssystemet er delvist ophævet og afskaffet.

Begrebet gensidig forsørgelsespligt betyder, at hvis den ene i et samlevende par modtager kontanthjælp, har parret pligt til at forsørge hinanden – ligesom hvis parret var gift. Konkret betyder det, at hvis man bor sammen med sin kæreste, og han eller hun har en formue eller en indtægt over et vist beløb, som de begge kan leve af, har ingen af parterne ret til kontanthjælp.

Den måde at tænke samlivsforhold på er meget forældet – det hører fortiden til, at man som familie og par var økonomisk afhængig af hinanden. I dag lever vi mere og mere som individer og har ikke de samme opfattelser af kønsroller og samlivs- og familiestrukturer – og heldigvis for det.

Annonce:

Derfor opfattede mange det som et overgreb, at man i kontanthjælpssystemet havde gensidig forsørgerpligt for alle – både samlevende og gifte par.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

Med en aftale i forbindelse med finansloven for 2015 blev den gensidige forsørgelsespligt derfor afskaffet i kontanthjælpssystemet for samlevende. Aftalen blev fuldt indfaset i 2016, mens 2015 var et overgangsår, hvor tilbagerulningen dog havde virkning.

Den gensidige forsørgerpligt gælder dog stadig for samlevende, gifte par, der modtager kontanthjælp. Det er derfor, jeg skriver, at den næsten er afskaffet.

Derudover er pensionister og førtidspensionister fortsat 100 procent underlagt den gensidige forsørgerpligt – både samboende og gifte. I min optik er det er meget overset problematik i velfærdssystemet, da gruppen af pensionister i sagens natur ofte er ældre, svækkede eller syge, der har fået førtidspension grundet alvorlig og varig funktionsnedsættelse.

At denne i forvejen meget udfordrede gruppe af mennesker stadig ikke er blevet fritaget for den gensidige forsørgerpligt, er en skamplet på vores velfærdssystem!

Men for jer er der ingen problemer i, at I flytter sammen.

Held og lykke.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Afskaffelsen af den gensidige forsørgelsespligt for samboende gav samlet set en svækkelse af de offentlige finanser på cirka 295 millioner kroner i 2015 og cirka 565 millioner kroner i 2016.

Den blev vurderet til at indebære en svækkelse af den strukturelle beskæftigelse på cirka 550 personer i 2015 og cirka 1100 personer i 2016.

Afskaffelsen af den gensidige forsørgelsespligt blev skønnet til at berøre cirka 7000 personer årligt, som ville få mere udbetalt i kontanthjælp.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: