Forening: Selvskade er blevet moderne blandt unge

Skoler skal kunne starte forebyggende indsatser for selvskadende unge. Forening kalder på handlingsplan

Stadig flere unge kan finde på at finde barberbladet frem og skære i sig selv, når de har det dårligt.

Hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade oplever de ligefrem, at det er blevet moderne. Derfor er de heller ikke overraskede over, at en ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at mere end hver femte elev i en 9. klasse har skadet sig selv.

- Vi oplever, at det er et voksende problem. Det er nærmest blevet moderne at skade sig selv. Derfor er det vigtig at lave en handlingsplan på området, så vi kan finde ud af, hvordan vi kan hjælpe disse unge mennesker, siger generalsekretær Steen Andersen.

- Eksempelvis skal skolerne have mulighed for at starte forebyggende indsatser, så de unge, der skader sig selv første gang, ikke skader sig selv flere gange.

Ifølge Børnerådets undersøgelse er det flest piger og unge fra brudte familier og unge, der bor i økonomisk trængte familier, der skader sig selv.

Og det er et typisk billede, siger også Steen Andersen. Og så sker det ofte, hvis en ung har oplevet en form for grænseoverskridende handling, men ikke kan finde støtte.

Samfund Mere end hver femte elev i 9. klasse skader sig selv

- Lavt selvværd er en nøglefaktor til, hvorfor man skærer sig selv.

Hvis man som forælder eller skolelærer har en mistanke om, at en ung skærer i sig selv, så skal man adressere det. Det kan godt være, at den unge vil afvise det først, men som regel vil det stille og roligt at dukke op.

- Fordøm aldrig, hvis den unge skader sig selv. Den unge har jo ikke gjort det for at genere hverken forældre eller lærere, men fordi den unge er fyldt med så mange indre udfordringer, at de ikke kan rumme det på andre måder.

- Selvskade er en form for selvbevarende adfærd. Man skærer i sig selv for at kunne bevare sig selv.

1 kommentar
Vis kommentarer