Annonce:
Annonce:

Foreningen Far: Kontroversiel hjemmeside udstiller reelt problem

Foreningens formand frygter, at nogle kvinder benytter kontroversiel hjemmeside i kampen om forældremyndighed

Jesper Lohse fortæller, at han sidste år henvendte sig til politiet for at gøre opmærksom på Morsmanual.dk. Foto: Jonas Olufson
Jesper Lohse fortæller, at han sidste år henvendte sig til politiet for at gøre opmærksom på Morsmanual.dk. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Samfund

Han mener selv, at han kæmper en retfærdig kamp.

Men nu angribes han for at skade den vigtige sag, som han kæmper for.

I september 2020 skrev BT om hjemmesiden Morsmanual.dk, hvor mødre på udførlig vis blev guidet i, hvordan de ved hjælp af løgn og manipulation kunne opnå blandt andet fuld forældremyndighed.

Siden stod bagmanden 'Linda' anonymt frem som en fortvivlet far, der blot ville udstille, hvordan han selv havde oplevet at blive kørt ud på et sidespor af moderen til sit barn gennem brug af beskidte tricks over for familieretssystemet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Denne guide til at få fuld forældremyndighed vækker især vrede hos Børns Tarv. Foto: Screendump
Denne guide til at få fuld forældremyndighed vækker især vrede hos Børns Tarv. Foto: Screendump

Problemet findes
Hjemmesiden blev herefter lukket. Men nu er den tilbage igen uden spor af dets egentlige formål. Det vækker bekymring for, at manualens skruppelløse værktøjer havner i hænderne på de forkerte og skader endnu flere fædre.

Annonce:

For formanden for Foreningen Far, Jesper Lohse, er nemlig ikke i tvivl om, at metoderne fra manualen allerede bruges af nogle i kampen om forældremyndighed, bopæl og samvær.

- Vi får daglige henvendelser fra fædre. Det er rigtig mange mennesker, der kommer ind uafhængigt af hinanden og fortæller om de samme oplevelser og de samme metoder, som bliver brugt. Så vi er slet ikke i tvivl om, at det foregår, siger han.

Jesper Guldmand, der er familierådgiver hos foreningen Børns Tarv, peger på, at manualens råd om blandt andet at skabe konflikt for at afskære faderen fra samvær faktisk falder ud til moderens fordel i det nuværende system.

- Hvis en mor eksempelvis sidder med sin advokat og laver en konflikt, kan faren ikke få en 7/7-ordning med sit barn, selvom han måske kan dokumentere, at moren ikke vil udlevere barnet eller kalder ham nedværdigende ting. Så vil Familieretshuset fastholde, at der er en konflikt.

Annonce:

- Derfor er den manual rigtig dårlig. Det er ikke okay at udforme guidelines til, hvordan man kan opretholde en konflikt, siger han til Ekstra Bladet.

Eksperter enige
Konflikt-elementet i sager om forældremyndighed er også for nylig blevet beskrevet i kronik i Politiken af seks eksperter i blandt andet samværsjura.

'Praksis har gennem mange år været, at en forælder, som i tilstrækkelig lang tid nægter at samarbejde og at udlevere barnet til den anden forælder, og som trodser diverse myndigheders påbud herom, til slut med stor sandsynlighed vil opnå at blive den eneste forælder i barnets liv'.

- Det er hverdagskost for os at opleve de her mønstre. Der findes standardmetoder, som bliver brugt i børnesager i Danmark. Det har den betydning, at hvilken som helst far i Danmark kan blive udsat for det her og på en time miste kontakten til sit barn. Det er desværre virkeligheden i dagens Danmark, uddyber Jesper Lohse.

Annonce:

Ifølge FN’s børnekonvention har et barn blandt andet ret til 'personlig forbindelse og direkte kontakt til begge forældre'.

Konfrontation med 'Linda'

Ekstra Bladet har været i dialog over mail med den anonyme person bag Morsmanual.dk. Her fastholder vedkommende i et længere skriv, at hjemmesidens formål er at vise, at familieretssystemets tager klart parti.

'Hvis du spørger til min personlige holdning, så skal jeg gerne fortælle, at jeg synes det er etisk HELT i hegnet, at man tillader en praksis, hvor en konfliktoptrappende forælder kan fjerne en velfungerende forælder fra barnet, men hvis der ikke er en lov imod det - ja, så er det jo principielt lovligt. Sådan fungerer et demokrati jo', skriver personen.

- Er du ikke med til at skade fædre med sådan en hjemmeside?

'Den viden, jeg fremlægger på hjemmesiden, kan anvendes af både mænd og kvinder - fædre som mødre. Hvad man som forælder derefter vælger at bruge den viden til, falder under det personlige ansvar. Det er op til forældrenes egen samvittighed, og de er fuldt ud selv ansvarlige for deres handlinger'.

- Ser du ikke en fare for, at en mor kan klikke ind på din side og benytte sig af de ting, du skriver?

'Jeg er med på at en forælder kan vælge at benytte sig af metoderne, men som sagt, så må det simpelthen være et personligt ansvar hvad man vælger at gøre med den viden, man har tilegnet sig. Vi kan da ikke rende og holde forældrene i en uvidenhed omkring det familieretssystem, de er på vej ind i'.

- Hvis du gerne vil vise, hvordan nogle mødre ifølge dig bruger beskidte tricks til at få fuld forældremyndighed, hvorfor skriver du så ikke det?

'Forældrene må ikke fremlægge sagsdetaljer om deres egen sag, fordi det er en overtrædelse af straffelovens §264D om privatlivskrænkelse. Således har man juridisk fået skabt en lukket boble omkring det familieretslige system: Ingen inde i systemet kan få informationer ud - og ingen udefra kan kigge ind i systemet. Derfor har de fleste almindelige danskere en opfattelse af, at tingene kører som de skal, for de ved simpelthen ikke, hvor galt det står til, og de har ingen mulighed for at tilegne sig viden om det'.

- Hvorfor er der ingen info om, hvad hensigten med hjemmesiden er?

'Hensigten med hjemmesiden er at formidle de smuthuller der er i familieretssystemet - og  det agter jeg sådan set at blive ved med, indtil de retter op på det. Det er ikke umiddelbart min opfattelse, at den hensigt kræver nogen særlig yderligere forklaring'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: