Forfatter afslører Putins hemmelige hær: Har soldater i Vesteuropa

Ifølge en ny bog og research fra tyske Bild, er Putin i gang med at opbygge en hemmelig hær i Europa. Dansk ekspert taler om hybridkrig og sovende russer-celler

Ifølge forfatter Boris Reitschuster er Putin ved at oprette en hemmelig hær i flere vestlige lande. Ifølge Bilds efterretningskilder er 300 personer allerede blevet afsløret (Foto: AP)
Ifølge forfatter Boris Reitschuster er Putin ved at oprette en hemmelig hær i flere vestlige lande. Ifølge Bilds efterretningskilder er 300 personer allerede blevet afsløret (Foto: AP)

Forholdet mellem NATO-landene og Rusland er de seneste år blevet drastisk forværet.

Putins invasion af Krim, aggressive flyvninger nær NATO-landenes luftrum og simulerede atomangreb mod Stockholm samt missiløvelse mod Bornholm har været med til at understrege, at de russisk-vestlige relationer nærmer sig frysepunktet.

Samfund Russisk kampfly jagtede militærfly ind over Danmark

Et nyt ubådsmysterium udspiller sig netop nu i svensk farvand, hvor man har fundet udenlandsk ubåd (Foto: Roger Vikstrom EXP/Arkivfoto) Krimi Oberstløjtnant om mystisk ubåd: Alt tyder på det er en Catfish

Nu bærer tyske Bild i samarbejde med Putin-ekspert Boris Reitschuster mere brænde til bålet med beskyldninger om, at Putin gennem længere tid har forsøgt at opbygge hemmelige enheder af sabotører i flere vestlige lande.

Det sker i forbindelse med, at Boris Reitschuster om få dage udgiver bogen 'Putins hemmelige krig'.

300 personer afsløret
Ifølge tyske Bild, der har haft adgang til dele af bogens research, har den tyske efterretningstjeneste identificeret mindst 300 personer i landet, der angiveligt skulle være hvervet af russiske efterretningskilder.

Personerne skulle have modtaget træning i Moskva og tæller ifølge Bild blandt andet tyske soldater, politimænd og personer med tilknytning til retsvæsnet.

Foto: AP Samfund Rusland smider svensk diplomat ud i hævnaktion

Et nyt ubådsmysterium udspiller sig i svensk farvand, hvor man har fundet en udenlandsk ubåd (Foto: Roger Vikstrom EXP/Arkivfoto) Krimi Svensk forsvar afslører sandheden bag mystisk ubåd

- Denne fremskudte kampgruppe i fjendtligt territorium er en grundsten i Putins hemmelige krig mod vesten, siger Boris Reitschuster.

Bild skriver desuden, at man har dokumentation for, at Rusland har oprettet den hemmelige enhed for at have muligheden for at destabilisere og skabe uro i Tyskland og andre vestlige lande samt rekruttere kommende soldater.

Rødtop var russisk spion
Rusland-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier Fleming Splidsboel har ikke læst den pågældende bog, som Bild omtaler, og han kan derfor ikke forholde til den konkrete sag.

Han fortæller dog, at det ikke er ukendt, at Rusland indenfor de seneste år har haft spionceller i NATO-lande.

Anna Chapman, 30, gjorde en dramatisk entre på catwalken i Tyrkiet. (Foto: AP) Event & Kultur Sexet spion på catwalken

Flere russiske fly, blandt andet af typen Tupolev-95, er observeret nær vesteuropæiske lande. (Foto: Wikimedia Commons) Samfund Rusland øvede missilangreb mod Danmark

 - Efterretningsceller er i den grad et realistisk scenarie. Det har vi tidligere set i USA. Her havde russerne såkaldte 'deep cover'-celler, der var sovende og ventede på at blive aktiveret, forklarer Flemming Splidsboel Hansen til Ekstra Bladet med henvisning til sagen om Anna Chapman, der blev afsløret og anholdt som russisk spion i USA i 2010 sammen med ni andre.

Anna Chapman vakte opsigt, da hun blev anholdt som spion i USA. Hun arbejdede for et hemmeligt russisk spionprogram  (Arkivfoto: AP)
Anna Chapman vakte opsigt, da hun blev anholdt som spion i USA. Hun arbejdede for et hemmeligt russisk spionprogram (Arkivfoto: AP)
 

- Det er slet ikke utænkeligt, at russerne har lignende celler rundt omkring i Europa, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Ekspert: Russerne fører hybridkrig
Fra flere sider peges der på, at Rusland og de russiske myndigheder har spillet en rolle i flere spektakulære sager i Tyskland det seneste år.

Ifølge Flemming Splidsboel, har tyske kilder påstået, at urolighederne i forbindelse med sexovergrebene nytårsaften i Køln har forbindelser til Rusland, ligesom opsigtsvækkende anklager om en voldtægt af en 14-årige pige med russiske rødder i Berlin foretaget af asylansøgere i januar, skulle være orkestreret med hjælpe fra Rusland.

Højrefløjsaktivister demonstrerede efter anmeldelser om masseovergreb i Köln nytårsaften.  (Foto: AP) Krimi Teenager opdigtede flygtninge-voldtægt, som spredte frygt

(Foto: Evan Agostini/Invision/AP og Sergei Karpukhin/Pool photo via AP) Samfund Medie: Putin scorer multimilliardærs golddigger-ekskone

- Lige nu tales der om, at Rusland fører en hybridkrig mod vesten. Ifølge den russiske forståelse er essensen af hybridkrig kontrol af kaos. Via en kombination af konventionelle militære strategier og kontrol af informationsstrømmene forsøger man at påvirke modstanderen og kontrollere befolkningerne. Et godt eksempel på dette er den påståede voldtægtssag om 14-årige Lisa, forklarer Rusland-eksperten.

- Sagen om 14-årige Lisa, der kørte i januar, ses af nogle som et godt eksempel på hybridkrig. Den russiske udenrigsminister Lavrov tog helt uhørt sagen op og kritiserede tyskernes håndtering af den voldsomt. Det skabte uroligheder i dele af befolkningen i Tyskland, og russerne opnåede derved ved relativt simple midler at påvirke det tyske samfund kortvarigt, forklarer Flemming Splidsboel Hansen til Ekstra Bladet.

Den russiske præsident Vladimir Putin. (Foto: AP) Politik Putin opretter ny nationalgarde

Se også: Putin om skjulte milliarder: Det er propaganda fra tidligere CIA-agenter

- Da det viste sig, at voldtægten af den 14-årige aldrig havde fundet sted, droppede Lavrov beskyldningerne. Det var helt uhørt, siger Splidsboel.

Bild har ikke fremlagt deres research i forbindelse med historien. Bogen 'Putins hemmelige krig' udkommer i Tyskland 15. april.

I slutningen af sidste år sagde Putin til offentligheden, at han ville arbejde tættere sammen med USA. (Video: Ritzau).

143 kommentarer
Vis kommentarer