Forfatter retter kritik mod 73 år gammelt drab: - Det var modbydeligt!

Forfatteren Peter Øvig Knudsen langer ud efter forherligelse af modstandsbevægelsens handlinger

Peter Øvig Knudsen mener ikke, at man ubetinget skal hylde modstandsfolk for deres bedrifter - slet ikke efter befrielsen for 73 år siden. Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Peter Øvig Knudsen mener ikke, at man ubetinget skal hylde modstandsfolk for deres bedrifter - slet ikke efter befrielsen for 73 år siden. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

I disse dage er det 73 år siden, at en ikonisk radioudsendelse fra BBC kunne oplyse danskerne om, at den tyske besættelsesmagt havde overgivet sig, og Danmark atter var frit.

Det, der blev slutningen på flere år med en fremmed magt som besætter, blev samtidig startskuddet på et opgør med de danske statsborgere, der på den ene eller anden måde havde hjulpet besættelsesmagten.

På den ene side var der det officielle, juridiske opgør mod stikkere, værnemagere og hipo-folk, og på den anden side var der det folkelige opgør i timerne og dagene efter befrielsen.

Et af de mest kendte eksempler på det sidstnævnte opgør er drabene på ægteparret Hildur Ruth og Yngve Marinus Nielsen, der ejede en frisørsalon, og af modstandsbevægelsen blev betragtet som stikkere.

De blev begge dræbt 7. maj af en gruppe modstandsfolk fra Holger Danske - anført af Povl Falk-Jensen, der flere gange siden har fortalt om drabet, som foregik som en regulær henrettelse i Geels Skov nord for København.

Fortryder intet
Povl Falk-Jensen har flere gange de senere år fortalt om drabene, som han understreger, at han ikke fortryder, selvom de altså reelt skete i fredstid.

Og netop det faktum har fået den kendte forfatter Peter Øvig Knudsen til igen at gøre opmærksom på det, han ikke tøver med at kalde et modbydeligt drab.

Kritikken har han rejst tidligere, blandt andet i bogen 'Efter Drabet', men i slutningen af april skrev han et debatindlæg i Politiken, hvor han endnu en gang understregede, at han ikke mente, at Povl Falk-Jensen og resten af Holger Danske havde lov til at begå drabene i fredstid.

Over for Ekstra Bladet fortæller Peter Øvig Knudsen, at han især har et ønske om at gøre op med en fortælling om, at modstandsfolkene udelukkende var helte, senest efter et indlæg i Politiken, hvor Povl Falk-Jensen ifølge Øvig blev heroiseret.

- Jeg har et par gange set interviews med Falk-Jensen, hvor jeg synes, at journalisterne gik meget ukritisk til ham. Jeg er selv stor beundrer af mange frihedskæmpere, men hvis de har begået nogle handlinger, der er grund til at være mere kritiske over for, så har vi også en forpligtelse til at være det, siger Peter Øvig Knudsen til Ekstra Bladet.

Han understreger, at han sagtens kan se, at man kan være nødt til at dræbe under en frihedskamp, men omstændighederne bag Povl Falk-Jensens sidste drab gjorde, at de ikke var berettiget, mener han.

- De fleste modstandsfolk holdt op med at slå folk ihjel, da befrielsesbudskabet havde lydt. Men det Falk-Jensen gjorde 7. maj var et nøje planlagt drab på et ægtepar. Og det bliver mord, så snart det er likvideringer, der er foretaget efter befrielsen, hvor vi er tilbage ved almindelig retstilstand, hvor folk har lov til at komme for retten.

Povl Falk-Jensen er i dag 98 år. Han står stadig ved sine handlinger i dagene efter befrielsen. Foto: Stine Tidsvilde
Povl Falk-Jensen er i dag 98 år. Han står stadig ved sine handlinger i dagene efter befrielsen. Foto: Stine Tidsvilde
 

Helt meningsløst
Povl Falk-Jensen har tidligere selv omtalt likvideringerne som mord, og at han aldrig vil fortryde, at han tog livet af ægteparret.

Han har samtidig også forsvaret handlingen med, at man blandt modstandsfolkene stadig var bange for de såkaldte 'varulve', der havde som mål at fortsætte med at agere på vegne af tyskerne selv efter overgivelsen.

Den forklaring giver Peter Øvig Knudsen dog heller ikke meget for.

- Hvordan skulle det hjælpe på nogens sikkerhed, at de blev slået ihjel? Det er helt meningsløst. Så det kan kun forklares med, at det var et hævndrab, siger han.

Og netop hævnmotivet erkender Povl Falk-Jensen også i et nyt interview med Radio24Syv var blandt årsagerne til, at ægteparret blev dræbt frem for at blive overdraget til de danske myndigheder og stillet for en domstol.

Lagde låg på sagen
Men Povl Falk-Jensen gentager samtidig i interviewet, hvad han også tidligere har sagt, nemlig at han var parat til at lade sig blive dømt til døden for at have dræbt ægeparret.

Det skete imidlertid ikke, da regeringen dengang besluttede at se gennem fingre med modstandsbevægelsens likvideringer.

- Frode Jakobsen, der sad i Ministeriet for Særlige Anliggender, fik ligesom lagt låg på de der sager. Og de har været meget lukket indtil for få år siden, hvor historikerne fik adgang til dem, siger Claus Bundgård Christensen, der er historiker på Roskilde Universitet, til Ekstra Bladet.

Befrielsesregeringen gjorde dog alligevel en indsats for at undgå et blodbad, som man havde set det mange andre steder i Europa efter krigen.

- Man lavede en meget stor internering i 1945, hvor tæt på 50.000 blev interneret i døgnene efter befrielsen. Og de blev interneret på skoler og i forsamlingshuse og så videre. Man gjorde det, fordi man ville have fat i landsforræderne, men der var også et beskyttelsesperspektiv i det for at undgå 'De lange knives nat', hvor folk begår selvtægt og tager sagen i egen hånd, som man kendte det fra andre steder. Og en af grundene til, at det ikke blev lige så blodigt i Danmark, som det gjorde mange andre steder i Europa, var fordi man foretog de her interneringer, siger Claus Bundgård Christensen.

Ønsker ikke retsforfølgelse
På trods af interneringerne gik det dog ikke helt fredeligt for sig, og det kostede altså blandt andet Hildur Ruth og Yngve Marinus Nielsen livet, hvilket Peter Øvig Knudsen ønsker, at man ikke bare lægger i glemmebogen.

- Det er jo mange år siden efterhånden, og der er ikke mange modstandsfolk tilbage i dag. Vil du have, at man skal retsforfølge Povl Falk-Jensen (der er 98 år i dag, red.), eller hvad er formålet med at rejse kritikken på ny?

- Nej. Min kritik er slet ikke rettet mod ham, og jeg synes, det ville være helt meningsløst, hvis man skulle retsforfølge ham. Og det har jeg hele tiden ment. Min kritik er mere rettet mod de journalister, som enten ikke har undersøgt tingene ordentligt eller helt bevidst undlader at være kritiske, siger Peter Øvig Knudsen.

- Så det drejer sig om hele fortællingen om modstandsbevægelsen?

- Det er det. Vi kan ikke lære noget af modstandskampen, hvis vi ikke kigger helt nøgternt og sanddrueligt på den og undersøger, hvad det egentlig var, der skete. Og så kan man tage stilling til, hvad der var rigtigt og forkert. Hvis man bare fejer alt det ubehagelige ind under gulvtæppet, så bliver vi ikke klogere, siger han.

Du kan læse Ekstra Bladets interview med Povl Falk-Jensen fra sidste år herunder:

11 danske mænd og kvinder. Så mange har Povl Falk-Jensen taget livet af under og umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Han forsvarer det uden at tøve: - Forræderi skal sgu ikke skånes. Foto: Stine Tidsvilde Tilbageblik Povl likviderede 11 stikkere: Derfor dræbte jeg dem

186 kommentarer
Vis kommentarer