Forlad dit hus! Kæmpevindmølle på vej

En ekstraordinær vindmølletransport har i bogstaveligste forstand sendt folk på gaden i Nordjylland

Følg kæmpemøllens færd her - opdateres løbende. Video: René Schütze
Følg Samfund

- Jeg skal til at løbe stærkt, for ellers når jeg ikke at flytte min bil!

Lige dele bekymring og begejstring præger stemmen hos Ekstra Bladets fotograf. Han følger lige nu på tætteste hold den ekstraordinære transport af to gigantiske vindmølledele fra Hanstholm Havn til det nationale testcenter for store vindmøller ved Østerild i Thy.

Artiklen fortsætter under galleriet ...

Kæmpevindmølle på vej

 

Politiet har på forhånd opfordret beboere på den cirka 23 kilometer lange rute til at forlade deres hjem, mens transporten foregår. Transporten af vindmølle-sektionerne varetages af et professionelt firma og betragtes derfor som sikker, men hvis transporten af de tonstunge og flere meter lange dele mod forventning går galt, kan det være farligt at opholde sig i nærheden.

Delene vejer nemlig til sammen omkring 1000 tons og ville derfor kunne gøre voldsom skade, skulle de mod forventning komme på afveje og ramme nogen eller noget på ruten.

Politi advarer: Forlad dit hjem hvis du bor på denne rute

Mange vil se
Alligevel, og måske af samme årsag, er mange nysgerrige sjæle stimlet sammen langs ruten for at følge med, beretter fotografen.

- Den (transporten, red.) er på vej ud af Hanstholm og nærmer sig rundkørslen (ved Kai Lindbergs Gade/Industrivangen).

- Der er masser af mennesker på gaden, der vil følge med.

Den ene vindmøllesektion er 28 meter høj, otte meter bred og vejer 396 tons. Den anden vindmøllesektion er ti meter høj og vejer knap 600 tons. Derfor er vejene på ruten under transporten lukket for al anden trafik.

Artiklen fortsætter under billederne ...

 

Politiet og det firma, som står for at rulle de gigantiske maskindele, har fået omdelt et brev til alle borgere, der bor langs ruten. Brevet indeholder informationer om transporten og anvisninger til, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.

Hjemmeværnet sat ind
Transporten af de to sektioner vil bevæge sig i lav fart fra Hanstholm Havn til testcentret i Østerild. Transporten begyndte klokken 8.30, og politiet forventer først, at vindmølle-delene er helt fremme klokken 18. Her er politi og følgebiler med hele vejen.

Hjemmeværnet står mandag for at underrette beboere i husene på ruten i god tid, før transporten passerer. Samtidig dirigerer Hjemmeværnet trafikken.

De store dele til vindmøllen bliver kørt på en blokvogn. Den er bygget til varierende terræn og har både vindmåleudstyr og stabiliseringsudstyr. Der er desuden sikkerhedsregler i forhold til vindmodstand, og transporten indstilles, hvis vejret er dårligt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+