Formand for Højskolesangbogsudvalg: Jeg er krænket over undskyldning til krænket

Undskyldningen fra en viceinstitutleder på CBS til en såkaldt 'brun' kvindelig forsker, der følte sig krænket af en højskolesang, krænker formand for Højskolesangbogsudvalget

Jørgen Carlsen har tidligere været forstander på Testrup Højskole i 30 år og er nu formand for Højskolesangbogsudvalget. Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Jørgen Carlsen har tidligere været forstander på Testrup Højskole i 30 år og er nu formand for Højskolesangbogsudvalget. Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Formanden for Højskolesangbogsudvalget og tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen ser med alvor på, at viceinstitutleder på CBS Mads Mordhorst har givet en undskyldning til en såkaldt 'brun' kvindelig forsker, der følte sig krænket af en højskolesang.

Og dét krænker formanden.

- Den her sang er en kernesang i den danske sangtraditition. Tredje vers begynder endda 'så syng da, Danmark, lad hjertet tale' og står på ryggen af Højskolesangbogen.

- Det kultursyn, der ligger bag sådan en undskyldning, er, at man ikke vil stå ved, at det her er et stykke kulturarv, der har præget Danmark i mange, mange år. Det føler jeg mig faktisk krænket over, siger Jørgen Carlsen til Ekstra Bladet.

Se også: Formand for Højskolesangbogsudvalg: Jeg er krænket over undskyldning til krænket

- Kan du forstå, at der er en, der føler sig krænket over den her sang?

- På et forstandsmæssigt plan kan jeg selvfølgelig godt forstå det. Men jeg kan ikke acceptere det. Det her er et udtryk for en tendens i tiden, som gør, at alle mulige spekulerer i at gøre sig selv til ofre. Det er det, man gør, når man er krænket, siger formanden.

Den danske sang er en ung blond pige

Sangen 'Den danske sang er en ung blond pige' har skabt røre på uddannelsesinstitutionen CBS, hvor en forsker følte sig krænket over, at den blev sunget som morgensang på et internt møde.

Det Kongelige Bibliotek beskriver på sin hjemmeside sangen som værende 'blandt de populæreste danske sange'.

'Den danske sang er en ung blond pige' er lavet på digtet af samme navn af Kai Hoffmann i 1924 og fik sin melodi af den danske komponist Carl Nielsen i 1926.

Læs teksten til sangen her:

Den danske sang er en ung blond pige

hun går og nynner i Danmarks hus,

hun er et barn af det havblå rige

hvor bøge lytter til bølgers brus.

Den danske sang når den dybest klinger,

har klang af klokke, af sværd og skjold.

I mod os bruser på brede vinger

en saga tone fra hedenold.

Al Sjællands ynde og Jyllands vælde,

de tvende klange af blidt og hårdt,

skal sangen rumme for ret at melde om,

hvad der inderst er os og vort.

Og tider skifter, og sæder mildnes,

men kunst og kamp kræver stadig stål,

det alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes

det flammer hedest i Bjarkemål.

Så syng da, Danmark, lad hjertet tale,

thi hjertesproget er vers og sang,

og lære kan vi af nattergalen,

af lærken over den grønne vang.

Og blæsten suser sin vilde vise,

og stranden drøner sit højtidskvad,

fra hedens lyng som fra stadens flise

skal sangen løfte sig ung og glad.

Kilder: Det Kongelige Bibliotek, DR.

Hvad med alle de andre?
Sangen, der er skrevet af Kai Hoffmann med melodi af Carl Nielsen i 1926, har ifølge Kristeligt Dagblad fået den 'brune' kvindelige forsker til at føle sig ikke-inkluderet blandt sine kollegaer på CBS.

- Ung. Hvad med alle de ældre? Blond. Hvad med alle dem, der ikke er det? Pige. Hvad med alle dem, der har et andet køn? For slet ikke at tale om queers og alle mulige andre, siger Jørgen Carlsen til det.

- I de næsten 100 år, hvor den her sang er blevet sunget, der har jeg ikke hørt om et eneste tilfælde, hvor nogen er blevet krænket eller følt sig ikke-inkluderet, selvom de ikke er unge, blonde piger. Men i kølvandet på identitetspolitikken, der er begyndt at sænke sig som en giftsky over samfundet, så kan man føle sig krænket over hvad som helst, siger han.

Se også: Efter stormvejr: Nu reagerer CBS

Andre sange
- Hvis du lige tager krænkelseshatten på engang, kan du så komme med andre eksempler på sange, der kunne være krænkende?

- Det kan jeg da sagtens. Omkring samme tidspunkt skriver Helge Rode en tekst om, at hans pige er så lys som rav. Den kan jeg levende forestille mig vil kunne krænke. Hvorfor pige? Hvorfor lys som rav? Eller en kærlighedssang af Christian Winther: 'Hun er blød, hun er sød, hun er slank om sit liv'. Jamen, for helvede, hvad med de tykke? spørger Jørgen Carlsen.

- Det er fatshaming, det der.

- Ja, det er det. Hvis du vil tage de briller på, så kan du se krænkelser overalt. Lad være med at synge med, hvis du ikke kan genkende dig selv i en sang. Og så lad de andre synge af hjertens lyst.

Thomas Blachman har svært ved at forstå, at man kan føle sig stødt af sangen. Foto: Mogens Flindt Danske kendte - 19. dec. 2018 - kl. 14:48 Blachman om undskyldning: Ej, nu må det sgu holde op

Bliver ikke taget ud
Det kommer under ingen omstændigheder på tale, at 'Den danske sang er en ung blond pige' bliver taget ud af Højskolesangbogen, siger formanden.

- Det kan du helt sikkert regne med, at det gør vi ikke. Og da slet ikke nu. Ikke at vi ellers ville havde gjort det, men jeg kan da lige se, hvilket ramaskrig der ville lyde, at man i den nye udgave ikke kan finde den sang, lyder det fra Jørgen Carlsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

319 kommentarer
Vis kommentarer