Formand for lægeforening: Derfor er jeg imod cannabis

Cannabis skal leve op til samme krav som alle andre lægemidler, før det kan blive godkendt, mener Andreas Rudkjøbing

Andreas Rudkjøbing forstår godt, at mange læger ikke vil udskrive cannabis. Foto: Joachim Rode
Andreas Rudkjøbing forstår godt, at mange læger ikke vil udskrive cannabis. Foto: Joachim Rode

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg grundliggende er imod forsøgsordningen og medicinsk cannabis på baggrund af det, vi ved nu.

Det fastslår formanden for Lægeforeningen i Danmark, Andreas Rudkjøbing.

Han mener, at hvis cannabis skal være et lægemiddel, skal det gennemgå de undersøgelser og leve op til de krav, alle andre lægemidler skal, før de godkendes til brug i Danmark.

- Når læger kræver evidens, mener de, at de vil have forsøg, hvor fr..eks. en gruppe får cannabis og en anden ikke, så man kan sammenligne og dermed også få fastslået, om der er bivirkninger. Det sker ikke ved den forsøgsordning, som er hastet igennem nu.

Tina Horsted har stor erfaring med at behandle patienter med cannabis-medicin. Foto: Melissa Kühn Hjerrild Samfund - 25. jan. 2017 - kl. 09:08 Speciallæge: Flere end 50.000 vil have glæde af cannabis

Hollandsk erfaring

Rudkjøbing peger op, at 1500 mere eller mindre vilkårligt udvalgte mennesker fra patientgrupper er så uens sammensat, at de svært kan sammenlignes. Den brede og forskelligartede indberetning befordrer heller ikke befordrer til den evidens, som godkendelse af et lægemiddel sædvanligvis skal have.

- Det er rigtigt, at bl.a. hollænderne igennem 10-20 år har brugt cannabis og tilsyneladende har vældigt gode erfaringer. Det er bare ærgerligt, at de ikke undervejs har lavet egentlig forskning og dokumentation, som vi i Danmark kunne nyde godt af.

Se også: Søs Egelind revser cannabis-forsøg: Det er en syltekrukke

Godkendelse tager tid

Lægeformanden forstår godt både Søs Egelind og andres hovedrysten over, at 'lægen' ikke bare kan bruge sine øjne og kliniske erfaring og konstatere, at cannabissen hjælper. Og han forstår også godt, at mange patienter er utålmodige efter at få fri adgang til et middel, som tilsyneladende har stor effekt på deres lidelser. Men han fastholder, at nye lægemidler nu en gang skal have ens vilkår, og at der skal bruges den tid, som er nødvendig for at undersøge midlet ordentligt, så dosis og bivirkninger kan fastslås.

At f.eks. morfin og sovemedicin udskrives i store mængder i Danmark trods det faktum, at de både er meget afhængighed-skabende og har andre voldsomme bivirkninger, er Rudkjøbing heller ikke blind for.

- Det er fint, hvis brugen af disse midler kan mindskes, men det bør ikke ske ved hjælp af cannabis, før vi har den nødvendige evidens.

Økonomi og jura

Andreas Rudkjøbing mener ikke, at de danske læger har sovet i timen, når de ikke for længst er gået i gang med forskning på området. Han mener, at der er både økonomiske og juridiske problemerstillinger, der skal klares først. Af samme grund forstår han godt, hvis nogle læger siger nej til at udskrive cannabis, når de på ingen planer kan få dokumentation for, hvad de har med at gøre.

- Det er en vanskelig faglig og etisk situation. Lægen har intet at holde sig til.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

397 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere