Annonce:
Annonce:

Formand slår alarm: Tal ikke om bedre velfærd i Danmark

Formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), mener ikke, at politikerne på Christiansborg kan tillade sig at tale om mere og bedre velfærd

Annonce:
Følg Samfund

Ligningen går ikke op. Så kort er konklusionen fra Martin Damm (V), når han kigger ind i velfærdssystemets fremtid.

Det skriver TV2 ØSTJYLLAND, der sammen med de øvrige TV 2-regioner i denne uge bringer et stort tema om velfærden i Danmark.

Martin Damm er formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Kalundborg Kommune.

- Hvis ikke vi kan få medarbejdere til at løse opgaverne, er vi nødt til at se på, om vi skal skære nogle af vores opgaver fra. Det bliver nogle barske prioriteringer i kommunerne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

På grund af flere ældre borgere, har den offentlige sektor i 2030 behov for cirka 44.000 ekstra medarbejdere – i hvert fald hvis vi skal leve op til det nuværende serviceniveau. Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere.

Arbejdsstyrken vokser dog kun med 50.000. Det viser en analyse fra KL.

Annonce:

Ud over det åbenlyse problem i manglen på medarbejdere peger Martin Damm (V) også på, at der på Christiansborg er en manglende erkendelse af tingenes tilstand.

- De står og taler om, at der kommer mere og bedre velfærd. Når virkeligheden i kommunerne vil være lige den modsatte, får man et forventningsgab. Borgerne tænker, at min velfærd stiger, fordi politikerne på Christiansborg siger, at vi får mere af det hele, men så rammer virkeligheden dem i den enkelte kommune, hvor billedet er det modsatte, siger Martin Damm (V).

Det er især, når vi kommer til vores ældre medborgere, at vi løber ind i problemer.

Antallet af sosu-ansatte skønnes at skulle forøges med op til 15.000-20.000 i 2030. Og allerede nu kæmper flere kommuner med at få vagtplanerne til at gå op.

- Det er svært at rekruttere medarbejdere, og i fremtiden har vi heller ikke pengene til at rekruttere dem, siger Martin Damm (V).

Helt konkret tror Martin Damm (V), at det i fremtiden vil komme i spil, om det er kommunerne, der skal tilbyde rengøring og indkøb for ældre borgere.

TV2 Østjylland arbejder på at få en kommentar fra ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: