Formandens fede farvel: Her er DR's millionærklub

Ni ledere på DR har delt ni millioner. Der er blandt andet tale om Kenneth Plummer, Mette Boch og Mikael Kamber

Foto-collage:  Foto(Mikael Kamber): Bjarne Bergius Hermansen, foto(Kenneth Plummer): Sebastian Buur Gunvald, foto(Peter Andersen): Agnete Schlichtkrull, foto(Thomas Hertz): Jesper Sunesen, foto(Naja Nielsen): Niels Hougaard, foto(Mette Bock): Finn Frandsen, foto(Lars Grarup): Thomas Borberg, foto(Gitte Rabøl): Peter Hove Olesen, foto(Christoffer Guldbrandsen): Maud Lervik
Foto-collage: Foto(Mikael Kamber): Bjarne Bergius Hermansen, foto(Kenneth Plummer): Sebastian Buur Gunvald, foto(Peter Andersen): Agnete Schlichtkrull, foto(Thomas Hertz): Jesper Sunesen, foto(Naja Nielsen): Niels Hougaard, foto(Mette Bock): Finn Frandsen, foto(Lars Grarup): Thomas Borberg, foto(Gitte Rabøl): Peter Hove Olesen, foto(Christoffer Guldbrandsen): Maud Lervik
Følg Samfund

Siden Michael Christiansen blev udpeget som bestyrelsesformand for Danmarks Radio er der samlet udbetalt gyldne håndtryk for mere end ni millioner kroner.

Det kan Ekstra Blade afsløre på baggrund af en aktindsigt.

Politikere vil skære i Rørbye Rønns løn: - Det virker helt til hest

Ud over nuværende kulturminister Mette Bock, der fik to millioner kroner med sig ud af døren public service-virksomheden, er højdespringeren den tidligere generaldirektør Kenneth Plummer. Som tak for ulejligheden fik han 1,7 millioner kroner med sig ud ad døren. Begge sagde selv op.

Ekspert: Vi får et spark i røven
At millionerne flyder med tidligere medarbejdere ud af DR Byen, får ledelsesekspert og professor Anders Drejer, Aalborg Universitet, til at dumpe Michael Christiansen som bestyrelsesformand.

DR's generaldirektør: Dårlige sager har slidt på vores image

– Michael Christiansen har forsømt at få ryddet op i den praksis.

Kenneth Plummer fik skrevet den gedigne godtgørelse ind i sin kontrakt under den forrige bestyrelsesformand, men millionerne blev eksekveret under Michael Christiansen. Dermed har Michael Christiansen været klar over, at der var en usund praksis, lyder det fra Anders Drejer.

– Han har fejlet. Han burde have gjort op med den tradition, siger Anders Drejer og fortsætter:

DR-medarbejder: Hvorfor skal vi straffes?

– Flere har jo selv sagt op, og så giver det ingen mening at give en godtgørelse. Vi kan så konstatere, at det er en kultur og vane, som de har tillagt sig i Danmarks Radio, men det er en dårlig vane, og det er dårlige aftaler. Vi andre får ikke flere måneders løn for at sige op; vi får et spark i røven, og det er det.

Mangel på rettidig omhu
Også professor i offentlig ledelse, Kurt Klaudi Klausen, SDU, kritiserer, fordi det i flere tilfælde er direktionen, der har fået de mange penge:

Hun fik den gyldne DR-pote og blev kulturminister

– Der er noget, som tyder på, at Michael Christiansen har været med til at instituere en kultur eller en praksis, hvor man gjorde det. Så det falder tilbage på ham, siger han.

– Det er mangel på rettidig omhu og dårligt lederskab.

Strudse-Christiansen gemmer fortsat hovedet

Selv om Michael Christiansen ejer et kommunikatiosbureau, har DR-bestyrelsesformanden tilsyneladende svært ved at få ordene forbi læberne. I hvert fald er det igen presseafdelingen, som skal stå på mål for Christiansens aftaler.
Selv om Michael Christiansen ejer et kommunikatiosbureau, har DR-bestyrelsesformanden tilsyneladende svært ved at få ordene forbi læberne. I hvert fald er det igen presseafdelingen, som skal stå på mål for Christiansens aftaler.

Egentlig har Ekstra Bladet bedt om et interview med bestyrelsesformand Michael Christiansen. Det er ham, som bliver kritiseret. Det er ham, der har sagt god for aftalerne. Og det er ham, som har øverste ansvar.

Men Michael Christiansen fortsætter sin efterhånden kendte strudse-strategi, hvor han gemmer hovedet, når kritikken opstår. I stedet har Danmarks Radio sendt kommunikationschef Lasse Bastkjær Jensen i byen med et svar, hvor der ikke svares på kritikken:

’Rigsrevisionen har besluttet at gennemføre en undersøgelse af lønforholdene i DR og andre licensfinansierede medier. Det vil helt sikkert være med til at kvalificere debatten. Vi ser frem til det endelige resultat og vil til den tid naturligvis meget gerne kommentere. I mellemtiden vil vi bidrage til arbejdsro om undersøgelsen og afstå fra at kommentere på konkrete vilkår for tidligere chefer i DR,’ lyder det i det skriftlige svar.

Fyret med 885.475 kroner: Helt rimeligt

Mikael Kamber mener, at det er helt fint, at han fik penge med sig fra DR. Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Mikael Kamber mener, at det er helt fint, at han fik penge med sig fra DR. Foto: Bjarne Bergius Hermansen
 

Modsat så mange andre lægger Mikael Kamber ikke skjul på, hvorfor han forlod Danmarks Radio:

– Ofte er det sådan, at man siger, at det er efter gensidig aftale. Men det så jeg ikke nogen grund til at foregive i mit tilfælde - jeg blev fyret, siger Mikael Kamber.

Fyringen kom efter lidt over et år som mediedirektør. Med sig ud af døren fik han 885.475 kroner, og det har han ingen kvababbelser omkring:

– Jeg kom til DR fra et job, som jeg var glad for, og som var bedre betalt. Og når de så finder ud af, at de alligevel ikke vil have en type som mig, så synes jeg, at det er helt rimeligt at blive kompenseret.

– Det er helt i orden, at man har den sikkerhed, når karrusellen kører så hurtigt, som den nogle gange gør i Danmarks Radio, siger han.

Sagde op og fik 1,7 millioner: Det er fint

En aftale er en aftale, lyder det fra Kenneth Plummer, der forlod DR med 1,7 millioner kroner. Foto: Sebastian Buur Gunvald
En aftale er en aftale, lyder det fra Kenneth Plummer, der forlod DR med 1,7 millioner kroner. Foto: Sebastian Buur Gunvald
 

Kenneth Plummer blev ansat som generaldirektør af daværende bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen, men da han i 2010 forlod medieselskabet var formanden Michael Christiansen.

– Da jeg besluttede mig for at stoppe, overholdt DR jo bare den aftale, som vi indgik, siger Kenneth Plummer.

Fedt farvel til DR: Ni ledere har delt ni millioner

Han sagde selv op og fik et halvt års løn svarende til 1,7 millioner kroner med sig ud ad døren, hvilket han ikke ser noget problem i:

En aftale er en aftale
– Da jeg besluttede mig for at forlade DR, fik jeg en fratrædelse, som var i overensstemmelse med min aftale.

- Hvad siger du til, at man selv siger op og så får man en pose penge med sig?

– Man laver en aftale, og den aftale har begge parter forpligtet sig til at overholde. Og det, synes jeg, er fint for lønmodtagere på alle niveauer. Og jeg har ikke andre kommentarer end det, siger han.

Michael Christiansen har tidligere henvist til Kenneth Plummer i forbindelse med Mette Bocks afgang. Til det har Kenneth Plummer ingen kommentarer.

Sparket ud med millioner

Peter Andersen ønsker ikke at kommentere på hans gyldne farvel til DR. Foto: Agnete Schlichtkrull
Peter Andersen ønsker ikke at kommentere på hans gyldne farvel til DR. Foto: Agnete Schlichtkrull
 

Peter Andersen stoppede i 2012 som direktør for teknologi og faciliteter. I den forbindelse fik han en godtgørelse på 1,2 millioner kroner plus op til 100.000 kroner til outplacementforløb.

Peter Andersen ønsker ikke at kommentere beløbet, men på spørgsmålet om, hvorvidt han blev fyret eller selv sagde skriver han i en mail:

’Efter over 20 år i DR – de sidste ca. 10-12 som direktør og bl.a. ansvarlig for digitalisering af DR, incl. etableringen af alt teknologi og infrastruktur i DR-Byen (og flytning af studier og produktionsudstyr fra TV-Byen) – vurderede bestyrelsen, at der nok var brug nye kræfter til at tage det næste digitale løft. Sikkert en rigtig beslutning. Men det må andre jo vurdere.

Tavs trods 904.092 kroner

Thomas Hertz ønsker heller ikke kommentere på hans exit fra DR. Foto: Jesper Sunesen
Thomas Hertz ønsker heller ikke kommentere på hans exit fra DR. Foto: Jesper Sunesen
 

Thomas Hertz stoppede som kommunikations- og markedsføringsdirektør i 2011. Med sig ud ad døren fik han 904.092 kroner plus 30.000 kroner til et outplacementforløb.

Han ønsker hverken at kommentere, hvorvidt han blev fyret eller selv sagde op. Ej heller beløbet.

– Det er længe siden, så jeg har ikke nogen kommentarer, siger han.

Sagde selv op og fik 280.173 kroner

Naja Nielsen forlod DR denne sommer. Og fik penge med sig, naturligvis. Foto: Niels Hougaard
Naja Nielsen forlod DR denne sommer. Og fik penge med sig, naturligvis. Foto: Niels Hougaard
 

Naja Nielsen er en af de seneste ledere i DR, som selv har sagt op og som samtidig har fået penge med sig ud ad døren.

Ekstra Bladet har tidligere spurgt den nu tidligere nyhedschef, hvad hendes kommentar var til, at hun fik 280.173 kroner, efter hun selv har sagde op. Men det havde hun ingen kommentarer til.

Kulturministerens gyldne farvel

Mette Bock slog alle rekorder, da hun sagde op på DR og fik en godtgørelse på to millioner kroner. Foto: Finn Frandsen
Mette Bock slog alle rekorder, da hun sagde op på DR og fik en godtgørelse på to millioner kroner. Foto: Finn Frandsen
 

Da Mette Bock sagde op på DR fik hun en fritstilling og 2.016.699,96 inkl. pension med sig ud af døren.

Ekstra Bladet har tidligere spurgt Mette Bock til ordningen. Dengang lød det:

– Hvad tænker du omkring en ordning, hvor man selv siger op og får to millioner kroner ud ad døren?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Sagde selv op og fik 1,6 millioner

Lars Grarup havde svært ved at se sig selv i DR, sagde op og fik 1,6 millioner kroner i godtgørelse. Foto: Thomas Borberg
Lars Grarup havde svært ved at se sig selv i DR, sagde op og fik 1,6 millioner kroner i godtgørelse. Foto: Thomas Borberg
 

Lars Grarup sagde selv op som mediedirektør i 2009. DR begavede ham i den forbindelse med 1,6 millioner kroner samt ret til 10 coachingtimer.

I en mail til Ekstra Bladet skriver han:

’Jeg fratrådte min stilling som mediedirektør i DR i forbindelse med en omfattende organisationsændring, som DR's bestyrelse gennemførte. Direktionen fik en markant anderledes sammensætning, hvilket blandt andet medførte at antallet af direktører blev fordoblet. Bestyrelsens omlægning af DR's organisation fik store konsekvenser for de "gamle" direktørers ansvarsområder - ikke mindst for mig som mediedirektør i DR. På den baggrund valgte jeg at fratræde min stilling som mediedirektør i DR, da jeg havde svært ved at se mig selv i den nye struktur.’

Mangfoldighedskonsulentens gyldne goodbye

Gitte Rabøl blev senest kendt som mangfoldighedskonsulent i DR. Foto: Peter Hove Olesen
Gitte Rabøl blev senest kendt som mangfoldighedskonsulent i DR. Foto: Peter Hove Olesen
 

Efter Ekstra Bladet afslørede, at DR havde ansat den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl i en højbetalt stilling som mangfoldighedskonsulent - til samme løn som da hun var direktør - valgte hun at trække sig.

Men som traditionen tilsyneladende foreskriver, gjorde hun det ikke uden passende kompensation. Således blev Gitte Rabøl fritstillet og med sig fik hun cirka 400.000 kroner.

Gitte Rabøl har afvist at kommentere sin afgang.

Sagde selv op - fik 230.141 kroner

Christoffer Guldbrandsen har ingen kommentarer til sit farvel med DR2. Foto: Maud Lervik
Christoffer Guldbrandsen har ingen kommentarer til sit farvel med DR2. Foto: Maud Lervik

Christoffer Guldbrandsen sagde tidligere i år sin stilling op som kanalchef for DR2. Med sig ud ad døren fik 230.141 kroner.

Christoffer Guldbrandsen meddeler, at han ikke har nogen kommentarer.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind