Formodet syrienkriger skal blive i sin celle

PET bygger tilsyneladende sag mod unge mænd delvist på lækage af dokumenter fra Islamisk Stat

En af de unge mænd, som politiet påstår har ladet sig hverve af Islamisk Stat i Syrien, skal blive i sin celle.

Det har dommere i Østre Landsret bestemt. De har afvist hans protest mod den fængslingskendelse, som Retten på Frederiksberg afsagde i fredags.

Den 25-årige mands forsvarer, advokat Bjørn Elmquist, havde bedt om et egentligt retsmøde i landsretten om sagen, men det har han ikke fået. Og desuden er byrettens kendelse altså blevet stadfæstet.

Manden, der er kraftigt bygget, sad med beigebrun hue på hovedet og sagde ikke noget under den åbne del af grundlovsforhøret forleden.

Den 9. september 2013 skal han have ladet sig hverve af Islamisk Stat, påstår Københavns Politi i den sigtelse, der er rejst.

Desuden skal han i mindst et tilfælde være rejst til Syrien, påstås det. Men ligesom de øvrige i sagen nægter han sig skyldig.

I alt ni unge mænd har dommere på Frederiksberg varetægtsfængslet for at have ladet sig hverve.

De fire af dem er eftersøgt, og derfor er kendelsen for disses vedkommende afsagt in absentia - dommeren har ikke hørt deres forklaringer.

Tilsyneladende bygger sagen, der er efterforsket af Politiets Efterretningstjeneste, på en kæmpemæssig lækage til britiske medier af interne dokumenter fra Islamisk Stat.

Materialet indeholder navne på mange IS-krigere, og i den danske sag er det da også bemærkelsesværdigt, at der er sat præcis dato i hver af sigtelserne mod de ni mænd.

Desuden har politiet sigtet en 10. person, der er lillebror til en af de øvrige. Men i hans tilfælde er der ingen dato - og mistanken rækker da heller ikke til fængsling, har en dommer slået fast.

3 kommentarer
Vis kommentarer