Formulerings-fejl koster Magnus' forældre indsamlede penge

For knap to måneder siden tabte otte-årige Magnus kampen til kræft. Nu går forældrene glip af de penge, som blev samlet ind til behandlingen

Magnus og familien før afgangen til Malaga. (Video: Mogens Flindt)

Danskerne lærte Magnus Andersen Eid at kende, da hans kræftsygdom blev opgivet af de danske læger, og hans forældre ledte efter alternativer i udlandet. Under Magnus' kræftsygdom blev der startet en landsdækkende indsamling, og pengene skulle gå  til behandling i udlandet og til oplevelser for familien, der kunne forsøde tilværelsen en smule under den hårde tid. Der blev samlet over halvanden million kroner sammen til Magnus og hans familie.

Julie Eid og Jeppe Andersen fortalte Ekstra Bladet i Malaga om sønnen Magnus' sidste tid. Foto: Line Ritz Samfund - 6. mar. 2015 - kl. 08:16 Ekstra Bladet i Malaga med Magnus' forældre: Vi har krammet, råbt og grædt

Torsdag den 5. marts kunne Magnus ikke mere. Han var i Malaga for at få alternativ behandling, men de spanske læger nåede aldrig at sætte behandlingen i gang. Nu har forældrene, Julie Eid og Jeppe Andersen, fået afslag på at få de penge, som ikke blev brugt under Magnus' behandling.

- Vi har det af helvedes til. Alle sammen. Vi vil rigtig gerne gøre noget for Malthe (Magnus' 16 måneder ældre bror, red.). Invitere ham på en lang ferie, hvor vi jo havde håbet, at Magnus også kunne være med. Vi er ikke i stand til at arbejde. Malthe er dårligt i stand til at gå i skole. Det hele er uoverskueligt, siger Julie Eid, Magnus' mor.

'Fighting for Magnus'
Magnus fik konstateret en hjernesvulst i hjernen, og derfor forsøgte familien at søge hjælp til behandlingen i udlandet. 'Fighting for Magnus' er navnet på den indsamling, som på helt rigtig vis er blevet meldt til Indsamlingsnævnet. Men i ansøgningen til Indsamlingsnævnet skulle man præcist beskrive, hvad pengene skulle gå til, og her opstår problemet, som gør, at forældrene nu ikke kan få udbetalt de resterende penge, som står tilbage på kontoen. Penge, som løber op i cirka 700.000 kroner.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Der blev samlet over halvanden million kroner sammen til Magnus' behandling. (Foto: Mogens Flindt)
Der blev samlet over halvanden million kroner sammen til Magnus' behandling. (Foto: Mogens Flindt)

I ansøgningen, hvor formålet med indsamlingen beskrives, lyder det, at midlerne skal gå til kræftsyge Magnus' behandling samt medicin og rejser til udlandet - også for familien.

'De indsamlede midler kan desuden anvendes til kompensation for tabt arbejdsfortjeneste til Magnus' forældre. Ikke anvendte midler vil gå til forskning i kræft.'

Og det er formentligt disse sætninger, der har gjort, at familien ikke kan få udbetalt de resterende penge.

- Det har noget at gøre med præcist, hvad man skriver i den ansøgning, man laver. Vi skulle også have skrevet noget om, hvad der skulle ske, hvis han døde. Og det har vi ikke gjort. Vi troede så stærkt på, at Magnus overlevede, at vi ikke regnede med, at vi også skulle tage stilling til det, siger Julie Eid.

Nu er Magnus ikke længere i live, og derfor kan de penge, der er tilbage, ikke anvendes til det formål, som blev beskrevet i ansøgningen til Indsamlingsnævnet, lyder det fra nævnet ifølge BT.

'Indsamlingsnævnet har lagt vægt på, at Deres indsamling har været i gang siden den 12. februar 2015, hvorfor et nyt formål med indsamlingen ikke har været oplyst over for de bidragydere, der allerede har doneret til indsamlingen. Derudover finder nævnet ikke, at udvidelsen af formålet har den fornødne lighed med det oprindelige formål,' skriver nævnet ifølge BT.

Vi turde ikke tænke på Magnus' død
Mange tusinde mennesker fulgte med på Facebookgruppen 'Fighting for Magnus (MIV)', da Magnus og hans familie kæmpede for at skaffe midlerne til behandling i udlandet. Det er også der, hvor folk fra nær og fjern nu har startet en debat om, hvorvidt det er i orden, at Indsamlingsnævnet ikke vil udbetale pengene til Magnus' forældre, Jeppe Andersen og Julie Eid.

På Facebookgruppen lyder det fra Inger Braae, som er Magnus' farmor:

'ADVARSEL !!!

Vær omhyggelige med Formålet, når I starter en indsamling op. Vi ”glemte” (eller turde ikke) tænke på at Magnus kunne dø !!!!

Jeg har lige fået besked fra Indsamlingsnævnet, at Komiteen ikke må udbetale noget som helst til forældrene efter Magnus’ død. Der må betales for alt omkring bisættelse og gravsted, men så er det slut.'

Inger Braae har også siddet i den komite, der har stået for indsamlingen.

Julie Eid læste Brd. Løvehjerte for Magnus samme aften som han døde. Foto: Mogens Flindt Samfund Kræftramte Magnus' sidste timer: Mor læste Brdr. Løvehjerte  
I øjeblikket kæmper familien med at komme tilbage til livet. - Vi har kontakt til forskellige sorggrupper, psykologer og foreninger, der har med kræftramte børn og søskende at gøre. Vi har været nødt til at tage orlov. Bare det at stå om morgenen kan være svært, siger Julie Eid og fortsætter:

- For mig og Jeppe handler det om, at vi kan prøve at tage vare på os selv, så vi kan være der for Malthe, for han har et helt liv foran sig. Han er totalt ødelagt. Det er det, der gør mig mest ked af det. Man bliver stresset over, at man ikke kan gå på orlov, for så er der ingen indtægt.

Det fejlede Magnus

Magnus Andersen Eid led af den sjældne kræfttype Astrocytoma Anaplasticum. På dansk er der tale om en tumor i hjernen, som otte-årige Magnus fik konstateret nytårsdag i år.

Sygdommen rammer kun 3,5 personer pr. en million leveår, og risikoen er størst blandt ældre mennesker.

Overlevelseschancerne er under 25 procent efter femårig periode, og behandlingen indebærer ofte store følgeskader, da det er svært ikke at beskadige andre dele af hjernen, når man bortopererer tumoren.

Familien rejste i privatfly til Malaga for at blive behandlet. Desværre nåede lægerne ikke at begynde på behandlingen, før Magnus døde. (Foto: Mogens Flindt)
Familien rejste i privatfly til Malaga for at blive behandlet. Desværre nåede lægerne ikke at begynde på behandlingen, før Magnus døde. (Foto: Mogens Flindt)
 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere