Forsikringen dækkede ikke corona: - Jeg blev eddermame sur

Rene Nielsen raser over, at hans private lønforsikring ikke dækker, når han har allermest brug for den

Tiden som arbejdsløs er en ubehagelig omvæltning for kokken, der har arbejdet, siden han var 16. Foto: Privat
Tiden som arbejdsløs er en ubehagelig omvæltning for kokken, der har arbejdet, siden han var 16. Foto: Privat

Tilværelsen tog en drejning for den 49-årige kok Rene Nielsen, da han fredag blev sendt hjem fra sin stilling på Skalborg Kro i Aalborg.

Kroen lukkede ned, efter Mette Frederiksen i forsøget på at stoppe coronasmitten har udstedt et forbud mod, at hoteller, cafeer og bodegaer må holde åbent.

Rene Nielsens arbejdsgiver har dog ikke gjort brug af regeringens lønkompensation, og derfor er Rene Nielsen i første omgang hjemsendt uden løn i 14 uger.

Han frygter, at hjemsendelsen kommer til at vare meget længere, da myndighedernes prognoser peger i retning af, at coronakrisen ikke lægger sig før om flere måneder.

- Det er forfærdeligt. Når du har arbejdet, siden du var 16 år gammel og bliver 50 til maj, så er det et mareridt.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave. Hvad skal man lave?

- Åh, det er bedre at spørge min kone, datter eller søn om, hvordan jeg har det, fordi jeg er lettere temperamentsfuld. Jeg er vant til at gå på arbejde 10-12 timer om dagen, siger Rene Nielsen.

Fyret og sendt hjem i hobetal

14.812 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet har meldt sig ledige mandag, tirsdag og onsdag i denne uge, efter de har mistet deres job.

Under normale omstændigheder ville omkring 4000 melde sig ledige i løbet af disse dage.‬

Ligeledes er tusindvis af danskere bliver sendt hjem fra deres arbejdspladser.

Det står klart efter Dansk Industri og Centralorganisationen af industriansatte torsdag blev enige om en aftale, der betyder at op til 230.000 ansatte i produktionsvirksomheder kan sendes hjem med 90% lønkompensation fra staten.

På forhånd har en række andre virksomheder allerede meldt ud, at de sender store dele af arbejdsstyrken hjem som følge af coronaepidemien.

Københavns Lufthavn vil i løbet af de kommende uger sende 1500 ud af lufthavnens 2600 ansatte hjem.

SAS oplyste 16. marts, at flyselskabet vil sende 4000 af sine i alt 4200 danske ansatte hjem i samme kor har hotelgiganten Scandic Hotels og Aalborg Lufthavn meldt sig.

Scandic Hotels har endnu ikke sat præcis tal på antallet af hjemsendelser men meddeler, at der er tale om flere hundrede.

Det samme et tilfældet i Aalborg Lufthavn, der vil sende 250 ud af lufthavnens godt 300 medarbejdere hjem.

Kokken er på dagpenge nu og har dermed mistet 5000 kroner i indtægter. Det samme har hans hustru, og Rene Nielsen forventer derfor, at den sammenlagte nedgang kommer til at få konsekvenser for familiens økonomi.

- Det er simpelthen forfærdeligt, og det skal da nok gå et stykke tid med dagpenge, men derefter bliver det trængt.

- Konen bliver hjemsendt på fredag, og så går vi 10.000 kroner ned i løn, så det bliver stramt, understreger Rene Nielsen.

Derfor kom det også så en ubehagelig overraskelse, da Rene Nielsen for nylig opdagede, at hans private lønforsikring ikke ville udbetale én eneste øre, efter han blev hjemsendt uden løn.

- Jeg blev eddermame sur.

- Dét kan jeg godt hilse dig og sige, for den har jeg betalt til i 3-4 år nu, men den gælder ikke, fordi jeg ikke er fyret, men hjemsendt, og det var synd for den dame, der skulle fortælle mig det.

- For hvorfor skal jeg betale til det, når de ikke vil hjælpe mig, siger han.

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

Læs flere andre historier om danskere, som har mistet deres job grundet coronavirussen herunder: