Forsinkede flypassagerer venter nu på Højesteret

Luftfartsselskaber er nervøse for stigende udgifter til erstatninger til forsinkede passagerer.

Følg Samfund

Flere tusinde mennesker venter på at få deres krav om erstatning for en forsinket flyrejse afgjort i retten.

Deres sager er blevet udsat på grund af et principielt opgør i Højesteret.

Her skal dommerne mandag se nærmere på, om Primera Air skal betale for fire forsinkede flyvninger.

Tre forsinkelser skyldtes, at flyene havde tekniske problemer - og i det fjerde tilfælde var flyets cargo-dør blevet beskadiget, da den blev påkørt i lufthavnen.

Afgørelsen, der ventes senere, kan smitte af på de bunker af andre sager, som har hobet sig op hos Københavns Byret, Retten i Kolding og andre domstole.

Strømmen af klager over forsinkelser vokser, og udviklingen skyldes måske også, at flere selskaber har slået sig op på at hjælpe passagerer med at føre sagerne. "Få op til 4500 DKK pr. person," lokkes der for eksempel med.

Men i selskaberne er der bekymring. Domstolene er for ivrige med at give passagerne medhold, og kompensationerne er nogle gange større end det beløb, som kunderne oprindeligt har betalt for billetten, lyder det.

Og det kan indirekte gå ud over sikkerheden, mener chefkonsulenten i brancheforeningen Dansk Luftfart.

- Hvis det bliver så dyrt at forsinke en afgang, lægges et stigende pres på den enkelte medarbejder, og det kan gå ud over hensynet til sikkerheden, mener Per Henriksen.

En EU-forordning er passagerernes billet til erstatning. Men forordningen drejer sig ikke kun om at beskytte forbrugerne.

Den handler også om hensynet til luftfartssikkerhed og om erhvervets mulighed for at drive luftfart - op netop disse forhold har dommerne generelt skubbet i baggrunden, mener chefkonsulenten. Han understreger, at han ikke udtaler sig om den konkrete sag i Højesteret.

Hvis Højesteret finder, at Primera Airs forsinkelser skyldes "usædvanlige omstændigheder", slipper selskabet for at betale. 18 passagerer har fået tilkendt mellem 200 og 600 euro.

I Københavns Byret er mindst 1400 retssager blevet lagt til side, fordi man venter på landets øverste domstol. Næsten alle sager drejer sig om flere rejsende, oplyser funktionschef Stine Fink Hansen.

I Retten i Kolding er cirka 20 retssager om forsinkelser fra lufthavnen i Billund blevet udsat.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+