Forsinket 65 min.: Mister dagpenge

Arbejdsløs kvinde mister dagpengene, fordi hun tilmeldte sig jobnet for sent

Foto: Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

En kvinde skal nu finde et job på mindst 25 timer om ugen i 12 uger, før hun igen kan få dagpenge. Det skyldes, at hun har fået frataget dagpengeretten. Årsag – hun kom 65 minutter for sent med en tilmelding på www.jobnet.dk. Det skriver Fagbladet 3F.

Kvinden havde fået lov til at tage tre måneder til Storbritannien for at søge arbejde. Det lykkedes hende ikke at finde noget, og derfor rejste hun tilbage. Men hun fik sig først tilmeldt kl. 01.05 om natten, hvor hun skulle have gjort det inden midnat.

Forsinkelsen skyldtes, at hendes computer gik i sort. Men den forklaring formilder ikke Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, CKA.

Kvinden har forsøgt at klage til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg. Men de mener også, at hun skal fratages dagpengeretten.

Det vides ikke, hvilken a-kasse hun er medlem af. Omtalen af sagen er anonymiseret. 3F København har tidligere haft et medlem, der på samme måde havde været ude at rejse for at søge job, og som ved hjemkomsten fik tilmeldt sig ét minut for sent.

I den sag ville CKA også snuppe retten til dagpenge. Men her lykkedes det at overbevise Ankestyrelsen om, at forsinkelsen var så lille, at det ikke skulle koste.

Kvinden i den aktuelle sag kunne dokumentere, hvornår hun var landet i Danmark. Hun havde nemlig fået flyselskabet til at bekræfte, hvilket fly hun var med. Ovenikøbet tilføjede selskabet, at hun havde været ombord.

Computer-problemerne gjorde, at kvinden måtte vente på, at en veninde kom hjem for at kunne tilmelde sig. Men intet får myndighederne til at rokke ved deres afgørelse.

- Der er ingen mulighed for at dispensere, skriver Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.

Fagbladet 3F har spurgt Ankestyrelsen, hvor grænsen ligger for, at en forsinket tilmelding er i orden.

Spørgsmål: Når 1 minut var ok, og 65 minutter ikke gik, er det så i orden med eksempelvis 29 minutter?

- Det afgørende er en konkret vurdering af de omstændigheder, der førte til fristoverskridelsen, herunder hvor lang tid der gik. I den ene sag med ét minut lægger vi vægt på, at medlemmet må anses for at have påbegyndt sin registrering før midnat, og at det må bero på en tilfældighed, om tilmeldingen er registreret før eller efter midnat, svarer Ankestyrelsen.