Annonce:
Annonce:

Forskellen på liv og død: Flere træder til ved hjertestop

Danmark ligger i top i Europa, når det kommer til at redde folk, der får et hjertestop, viser studie

Annonce:
Følg Samfund

Danmark er et af de lande i Europa, hvor flest overlever et hjertestop uden for hospitalet. Det viser et nyt studie for European Resuscitation Council, der som europæisk paraplyorganisation sætter standarder for og bidrager til træning og forskning i genoplivning.

Det oplyser TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning.

Ifølge Jens Flensted Lassen, der er formand for Dansk Råd for Genoplivning, er der særligt én årsag til den danske føring.

- Gennem de senere år har vi set en imponerende udvikling i antallet af danskere, der træder til med hjerte-lungeredning og brug af hjertestarter, når de bliver vidne til et hjertestop, siger han.

Det kan i mange tilfælde være forskellen på liv og død.

Annonce:

Hvis en person får hjertestop, og der ikke gives livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem, overlever en ud af 30. Træder vidner til med livreddende førstehjælp, overlever én ud af otte.

Det er baggrunden, når der søndag afholdes Hjertestarterdagen. Her vil TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning forsøge at få endnu flere til at træde til, hvis de oplever et hjertestop.

Projektchef i TrygFonden Grethe Thomas har flere gode råd til, hvordan almindelige borgere kan gøre sig nyttige i kampen for at redde flest mulige liv.

Hun foreslår, at man orienterer sig om, hvor der befinder sig hjertestartere. Det kan man både på hjemmesiden hjertestarter.dk og med TrygFondens hjertestarter-app.

Men det vigtigste råd er dog, at man mentalt indstiller sig på, at man vil handle, hvis en person i ens nærhed får et potentielt hjertestop.

- Det vil sige, at når du står over for en, der falder om med et muligt hjertestop, går du hen til personen og finder ud af, om vedkommende er ved bevidsthed, siger hun.

- Du får ringet 112. Du har dialogen med 112, der vil hjælpe og guide dig igennem, hvad du skal gøre. Det, du skal være bevidst om, er, at du er en person, der handler.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: