Forsker: 3F-strejke varsler ny tid for fagforeningerne

3Fs varslede sympatistrejke mod Norwegian bliver lakmusprøven på internationale arbejdskonflikter

3Fs varslede sympatistrejke med den norske fagforening Parat mod flyselskabet Norwegian indikerer en ny tid af internationale arbejdsmarkedskonflikter. Det forudser arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus, der er lektor på Aarhus Universitet.

- Det er begyndelsen på et andet billede af, hvordan arbejdsmarkedet og konflikter kommer til at se ud i fremtiden, siger han.

- Hvis arbejdstagere skal imødegå presset fra, at arbejdsgiver kan fyre og hyre på tværs af landegrænser, så er de nød til at organisere en international modreaktion, siger Jørgen Stamhus.

Han mener, at fordi arbejdsgiver i højere grad kan hente deres arbejdskraft på tværs af landegrænser, står de nationale fagforeninger svækket.

- Fordelene ved kollektive forhandlinger er ved at svinde ind. Fagforeningen har i nogle af de her brancher mistet monopolet på arbejdskraft. Det er en svækkelse af mulighederne ved et forhandlingsbord.

Han udlægger situationen således, at hvis fagforeningerne skal modstå diverse virksomhedskonstruktioner med datterselskaber på tværs af grænserne, må de i højere grad organiserer sig internationalt.

Ifølge Jørgen Stamhus er den konflikt, som 3F nu har kastet sig ind i, den første af sin internationale art, og den bliver derfor også en lakmusprøve på fagforeningernes kræfter i internationale konflikter.

3 kommentarer
Vis kommentarer