Forsker: Chancen for liv på Mars er steget

Mandagens offentliggørelser fra Nasa hæver chancen for liv på den røde planet, siger astrofysiker.

Følg Samfund

Det er bemærkelsesværdige ting, Nasa har fundet på Mars, mener astrofysiker ved Københavns Universitet Morten Bo Madsen.

- Der er flydende vand lige under overfladen rigtig mange steder på Mars. Lige umiddelbart er det svært at bruge til noget, men det betyder, at der måske er større chancer for liv på Mars, end vi umiddelbart troede, siger han til Ritzau.

NASA: Sådan fandt vi frem til sensationel Mars-afsløring

Han fortæller, at vandet løber en til fem centimeter under overfladen. Vandet er dog tæt nok på overfladen til at efterlade spor efter sig. Det er de spor, Nasa har fundet.

- Det her vand er bundet til nogle salte. Det er muligt, at det kan nå ud til overfladen, men så fordamper det. Det efterlader de her salte, og det er dem, man har fundet spor af, siger han.

- Nasa har i dag bevist, at de mørke striber, som de troede havde noget med vand at gøre, har noget med vand at gøre. Og forskellen på at tro og vide er ret stor for en naturvidenskabsmand.

NASA i mystisk udmelding: Vi har gjort et stort fund på Mars

Med opdagelsen er chancen for liv på Mars steget, og det kan få konsekvenser for de forholdsregler, Nasa og andre rumagenturer for fremtiden må tage på missioner til Mars.

- Det er vigtigt, at de sonder, som vi sender ud, er steriliseret ordentligt, så vi ikke forurener Mars med dråber, der kan sprede sig, så vi ikke længere har mulighed for at finde liv på Mars, siger Morten Bo Madsen.

Samtidig rejser de nye opdagelser et spørgsmål om sikkerhedsrisikoen ved at tage materiale med hjem fra den røde planet.

- Vi skal også være forsigtige med det materiale, vi tager med hjem fra Mars. Hvis vi henter materiale fra steder, hvor der måske kan være liv, så kan det måske være farligt for os jordboere, siger Morten Bo Madsen.

- Vi kan ikke tillade os at løbe risikoen for at hente noget med hjem, der måske er farligt, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter