Forsker fandt ekstremt sjælden fugl - og så dræbte han den

Forskeren Chris Filardi er kommet i strid modvind efter at han fandt og for første gang fotograferede den sjældne blåbåndet skovisfugl. Herefter slog han den ihjel

Chris Filardi med den sjældne blåbåndet skovisfugl. Kort efter dette foto var taget slog han den ihjel. (Foto: American Museum of natural History/Rob Moyle).
Chris Filardi med den sjældne blåbåndet skovisfugl. Kort efter dette foto var taget slog han den ihjel. (Foto: American Museum of natural History/Rob Moyle).

Den blåbåndede skovisfugl  er yderst sjælden og er aldrig blevet fotograferet, før forskeren Chris Filardi i sidste måned havde held med en ekspedition på øen Guadalcanal - der er en del af Salomonøerne -  i Stillehavet.

Desværre for den sjældne afart af isfuglen endte dens korte øjeblik i blitzlyset temmelig trist. Chris Filardi slog nemlig fuglen ihjel efter billedet var taget - for at kunne tage eksemplaret af Blåbåndet Skovisfugl med hjem og studere den.

Nu er direktøren for 'Pacific Programs' ved 'The Museum of Natural History' røget i strid modvind i sagen, der deler forskerverdenen.

Verden på vrangen - 30. jul. 2015 - kl. 09:36 Hoppede over hegnet for at kæle med pumaerne

'Da vi fik fuglen i nettet, i den kølige dunkle skov, røg det ud af mig 'Åh min Gud - det er den blåbåndede skovisfugl!'. En af de mest sjældne og ukendte fugle i verden var der - lige foran mig. Et mytisk væsen, der pludselig var kommet til live. Vi har nu taget de første billeder af arten nogensinde og også - som de første - optaget dens karakteristiske sang', skrev Chris Filardi på sociale medier, efter at han havde sikret sig den sjældne fugl og taget livet af den.

For første gang nogensinde blev den ekstremt sjældne art fotograferet. (Foto: American Museum of natural History/Rob Moyle).
For første gang nogensinde blev den ekstremt sjældne art fotograferet. (Foto: American Museum of natural History/Rob Moyle).
 

Aflivningen har affødt en voldsom diskussion, der har delt forskerverdenen. Ifølge Filardi er den blåbåndede skovisfugl sjælden, men ikke udryddelsestruet. Den påstand stemmer dog ikke helt overens med internationale opgørelser, der viser, at der kun findes et sted imellem 250 og 1000 fuldvoksne eksemplarer af den sjældne art, der blandt andet i 'Birdlife International' er karakteriseret som 'truet'.

Chris Filardi forsvarer sig desuden med, at det er afgørende for forskningen, at kunne undersøge den blåbåndede skovisfugl og gemme prøver af dens fjer og blod.

Samfund - 12. okt. 2015 - kl. 09:45 Rørende øjeblik: Her genkender løvinde sin redningsmand

Alligevel får han på puklen af adskillige kollegaer. Blandt dem Marc Bekoff, der er professor og biolog ved 'University of Colorado':

'Hvornår stopper unødvendige drab på dyr i forskningen navn? Vi er nødt til at overveje dette spørgsmål ganske seriøst. Som det er i dag er den biologiske forskning og konservering alt for blodig - og sådan behøver det ikke at være. At slå ihjel i 'konserveringens' navn eller i 'forskningens navn' må simpelthen stoppe øjeblikkeligt. Det er forkert og sætter et forfærdeligt eksempel for børn og for fremtidens forskning', skriver han i et harmdirrende indlæg møntet på Chris Filardis handling. 

104 kommentarer
Vis kommentarer