Forsker om diktators charmeoffensiv: Han har jo ganske ret

Den syriske diktator fremstår civiliseret og betænksom i svensk interview, mener dansk forsker, som gerne ser et dansk samarbejde med Bashar al-Assad

Se Expressens interview med Bashar al-Assad i klippet herover artiklen.

De farligste lerede af Islamisk Stat er fra Skandinavien. Sådan siger den syriske diktator, Bashar al-Aassad i et sjældent interview med den svenske avis Expressen.

Og det har han muligvis ret i, mener lektor og mellemøstforsker på Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet, Søren Schmidt.

- Jo, det er da muligt. Jeg har set flere referencer til, at der skulle sidde nogle magtfulde mennesker i Skandinavien, og der er jo ingen tvivl om, at der er en masse udenlandske jihadister i regionen, som kommer fra blandt andet Danmark og Sverige, siger han til Ekstra Bladet.

Lidt imponeret over Sverige
Det er sandsynligvis ikke tilfældigt, at diktatoren har sagt ja til et interview med en svensk avis.

Assad har nemlig et godt øje for Sverige, fordi han har bemærket, at de stiller sig op over for Saudi Arabien, som understøtter fremvæksten af den salafistiske islam og indirekte har været med til at hjælpe Islamisk Stat til at vokse sig frem, forklarer Søren Schmidt.

- Mange har været kritiske over for Assad, mens de samtidigt har lukket øjnene for Saudi Arabien og Qatar, som i højere grad har været skyldig i Islamisk Stats fremvækst. Derfor giver det mening, at Assad er lidt imponeret over Sverige, siger han.

Der har flere gange været strid mellem Sverige og Saudi Arabien. Senest i begyndelsen af maj, da Saudi-Arabien nægtede at lade den svenske udenrigsminister Margot Wallström tale på et topmøde i Den Arabiske Liga, efter hun kort forinden havde kritiseret landet for at undertrykke menneskerettigheder.

Fremstår civiliseret og betænksom
Det er sjældent, at Assad toner frem i vestlige medier. Men i sidste måned dukkede han op i det amerikanske tv-talkshow '60 Minutes', der interviewede diktatoren under særlige omstændigheder. Har sagde han blandt andet, at amerikanere, der tegner et billede af, at Islamisk Stat er på tilbagetog, tager fejl. Tværtimod får terrororganistationen op mod 1000 nye tilhængere om måneden i Syrien og i Irak, samtidigt med, at flere al-Qaeda-affilierede organisationer i stigende grad melder deres støtte til IS, sagde diktatoren.

Se også: Diktator: Islamisk Stat får 1000 nye tilhængere om måneden

- Assad gav i sidste måned interview til amerikanske ’60 Minutes’ og nu til Expressen. Er han på charme-offensiv?

- Ja, det kan man godt sige, at han er. Men du kan jo også se, at han ikke er en Mubarak, Gadaffi eller Sadam Hussein. Han er en type, som man godt kunne sidde og drikke en øl med. Han fremstår civiliseret og betænksom, og alt det, som han siger i interviewet, giver mening. Man får ikke et indtryk af, at han er en mand, der prøver at bilde os noget ind. Han siger det, han mener, siger Søren Schmidt.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, udtalte i sidste måned, at USA kan være nødt til at forhandle med Assad for at få afsluttet borgerkrigen i Syrien. En potentiel løsning skulle dog være uden at åbne op for Assads fremadrettede indflydelse.

Man kan godt samarbejde
- Der er allerede ved at ske en kursændring hos de vestlige lande i forhold til Assad. Nu hvor man nu ser en større fare i Islamisk Stat og al-Qaeda, er man begyndt at fratale kravet om, at han må gå af. Assad er vældig tilfreds med denne drejning væk fra konfrontationskursen.

- Hvorfor bør  Danmark samarbejde med Assad?

- Han har jo ganske ret i flere af sine pointer. Man kan jo ikke tro, at der kan være kaos i Mellemøsten, uden at en del af det skylder ind på ens egne breddegrader.

- Assad bliver nok aldrig vores ven, men vi har det med at kravle op i et højt træ og fortælle alle andre, at de skal demokratiseres. Men vi har ikke haft nogen ide om, hvad vi skulle gøre i stedet. Hvis man river et hus ned, må man jo finde ud af, hvordan man skal bygge et nyt op.

- Man kan godt samarbejde uden at man skal omfavne hans regime. Syrien bliver jo aldrig til det Syrien, som det var, før det her startede, så der er jo stadig brug for ideer om, hvordan deres politiske systemer kan fungere bedre.

158 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere