Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
I flere lande er der dødsofre for særdeles kraftigt jordskælv. Tyrkiet beder om international hjælp
Se det ske: Voldsomt jordskælv rammer Tyrkiet 6 januar.
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Det var højst overraskende, at to så kraftige jordskælv mandag ramte Tyrkiet med så kort mellemrum.
Det vurderer seismolog og lektor på Københavns Universitet Trine Dahl-Jensen.
Natten til mandag ramte et jordskælv målt til 7,8. Omkring middag lokal tid blev et nyt stort jordskælv så målt til 7,5.
- Det er absolut ikke noget, man normalt ser. Typisk har man et stort jordskælv, og så ville - ifølge statistikken - det største efterskælv være faktor 1,0 mindre. Ti minutter efter det første jordskælv blev et efterskælv målt til 6,7. Det er altså ikke usædvanligt, siger Trine Dahl-Jensen.
- Men at der ti timer senere efter det første jordskælv kom et nyt, som blev målt til 7,5, det er højst overraskende.
Jordskælvene betegnes som den værste naturkatastrofe, som har ramt Tyrkiet siden 1939. Foto: Ilyas Akengin/Ritzau Scanpix
- Tusinder af efterskælv Der er i sig selv på ingen måde noget usædvanligt ved efterskælv.
Annonce:
Ifølge Det Europæiske Seismologiske Center for Middelhavet (EMSC) er der målt intet mindre end 400 efterskælv i området, og meget tyder på, at det tal kommer til at vokse yderligere.
- Hvis man regner de helt små skælv med, så ville jeg gætte på, at der kommer tusinder af dem, siger Trine Dahl-Jensen.
Ifølge WHO kan helt op mod 23 millioner mennesker være påvirket af jordskælvene, mens dødstallet stiger time for time.
FAKTA: Sådan angiver man jordskælvs størrelse
Et jordskælv, som ramte Tyrkiet mandag morgen, kunne måles på seismografer helt i Grønland.
Skælvet er beregnet til 7,8 på den såkaldte momentmagnitudeskala. Skalaen er én blandt mange, som bruges til at angive størrelsen på jordskælv.
* En af de bedst kendte metoder til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er formentlig den mest kendte jordskælvsskala.
* Richterskalaen er egentlig udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.
* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen ikke som den bedste i dag.
* I Danmark bruger seismologerne en lokalskala, som minder meget om richterskalaen. Andre steder i verden bruges tilsvarende lokalskalaer. I beregningerne anvendes dog forskellige parametre, som er tilpasset de lokale geologiske forhold.
* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.
* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.
Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).
Læs mere om naturkatastroferne, som ramte Tyrkiet mandag, her: