Hyppigheden af skovbrande i nordlige skovområder stiger, og det kan få alvorlige konsekvenser for planeten.
Sådan lyder advarslen i et nyt studie, skriver CNN.
Ifølge studiet er skovområder i de nordlige dele af verden således potentielt tikkende bomber, som - hvis de går af - kan bidrage til opvarmningen af vores planet.
- Nordlige skove kan være en tikkende bombe af kulstof, og den seneste stigning, vi har set i udledningen som følge af skovbrande, får mig til at frygte, at uret tikker, siger en af forfatterne bag forskningsartiklen, Steven Davis fra University of California, i en pressemeddelelse.
Stor stigning
Skovbrande i de nordlige dele af verden som for eksempel Canada, Rusland og Alaska, udgør som regel omkring 10 procent af den globale kulstof-udledning relateret til skovbrande. Men i 2021 steg det tal ifølge studiet til 23 procent.
Det var især de ekstreme tilfælde af tørke og hedebølger i Sibirien og Canada, som bidrog til stigningen.
De nordlige skove er verdens største og indeholder tillige mere kulstof. Ved skovbrande udleder de således mellem 10 og 20 gange så meget kulstof pr. arealenhed i atmosfæren end andre økosystemer.
Sidst men ikke mindst er disse skovområder også de hurtigst-opvarmende områder i verden, og det varmere og mere tørre vejr fører til flere og større skovbrande.
Ifølge en anden af forskerne bag studiet, Bo Zheng fra Tsinghua University i Beijing, står vi over for en farlig, ond cirkel.
- Hedebølger og tørke vil højst sandsynligt forekomme oftere i de nordlige skovområder, og hyppigheden og intensiteten af ekstreme skovbrande - som dem, vi så i 2021 - vil ligeledes med stor sandsynlighed stige.
- Udledningen af CO2 vil så føre til yderligere global opvarmning, siger han til CNN.