Annonce:
Annonce:

Forskere afslører: Kræftfremkaldende stoffer siver ud i dansk å

Forskere kalder det en af Danmarks værste forureningssager

Grindstedværket har tidligere været centrum for større miljøkatastrofer. Nu afsløres nye problemer, som fortidens synder er årsag til. Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Lars Skaaning
Grindstedværket har tidligere været centrum for større miljøkatastrofer. Nu afsløres nye problemer, som fortidens synder er årsag til. Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Lars Skaaning
Annonce:
Følg Samfund

Hvert år siver omkring 100 kg af det kræftfremkaldende stof vinylklorid ud i Grindsted Å.

Det viser den opsigtsvækkende forskning fra en gruppe forskere på DTU, skriver Ingeniøren.

Kilden til den massive forurening er det ofte udskældte Grindstedværket, som i dag er ejet af det amerikanske firma DuPont.

Udsivningen sker fra fabriksgrunden, hvor værket frem til 1970'erne deponerede spildevand.

- Der er tale om en meget voldsom udsivning, ubetinget en af de største i Danmark. Selv på verdensplan er der tale om en meget stor forurening, siger professor Poul Løgstrup Bjerg fra DTU Miljø til Ingeniøren.

Forskerne har med støtte fra blandt andet Miljøstyrelsen udviklet en ny metode til at måle den samlede forurening, og ifølge Poul Løgstrup Bjerg kan de nye metoder være årsagen til, at man ikke tidligere har fundet den voldsomme forurening.

Annonce:

100 gange over grænse
Fordi vinylklorid er kræftfremkaldende, er den tilladte mængde i vand sat til 0,05 mikrogram per liter, men ved forureningsudløbet er grænsen overskredet 100 gange, mens grænsen er overskredet 20 gange syv kilometer nede ad åen.

- Der er foretaget målinger de seneste 25 år, og forureningsfanen flytter sig hele tiden. Det er min vurdering, at forureningen er rykket tættere på åen, og at udsivningen derfor har nået sit maksimum, men det vil fortsætte mindst 20-50 år frem i tiden, siger Poul Løgstrup Bjerg.

Ifølge Anders Baun, der også er professor på DTU Miljø og har været med på projektet, ville man normalt slet ikke acceptere kræftfremkaldende stoffer i vandmiljø.

- Hvis det havde været en virksomhed, der havde udledt stoffer af denne type, var det blevet stoppet øjeblikkeligt, siger han.

Det virker lige nu uvist, hvem der skal betale for rengøringen, som i 2014 blev gjort lovpligtig jævnfør EU's regler.

Annonce:

Ifølge Region Syddanmark er der nemlig ikke nok penge i kassen, og de kræver i stedet, at Dupont skal betale. Dupont har dog ikke ønsket at udtale sig om sagen til Ingeniøren.

Grindstedværket er tidligere blevet berygtet for blandt andet at stå bag deponeringen af store mængder spildevand i Kærgård Klitplantage. Den voldsomme forurening har siden ført til, at der på 1400 meter af stranden er indført badeforbud.

Det er tidligere vurderet, at det vil koste i omegnen af 100 millioner kroner at rense området, så badeforbuddet kan ophæves.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: