Forskere: Derfor kommer din mor til at kalde dig dine søskendes navne

Hvis dine forældre bytter rundt på dig og dine søskendes navne - måske endda hundens navn - så er der en god grund til det. Det viser ny forskning

Forældre kan af videnskabelige årsager komme til at bytte rundt på deres børns navne, fordi de er i samme mantale kasse. Foto: Colourbox
Forældre kan af videnskabelige årsager komme til at bytte rundt på deres børns navne, fordi de er i samme mantale kasse. Foto: Colourbox

Har du nogensinde oplevet, at dine forældre er kommet til at kalde dig din brors, søsters eller kæledyrs navn?

Det er der vidst mange af os, der har, men det er åbenbart ikke et tegn på, at de ikke elsker os. Heldigvis. Ny forskning viser nemlig, at forvekslingen af navne i stedet for er et tegn på, hvilke personer der er i samme kategori for den enkelte.

At 'fejlkalde' er ifølge forskere ved Duke University i North Carolina, USA, en meget almindelig ting. Og selvom man måske skulle tro, at det havde noget at gøre med, hvor god man er til at huske navne, og hvor meget personer vejer i ens hukommelse, så har det ikke særlig meget med det at gøre.

En af professorerne bag undersøgelsen, Davis Rubin, fortæller til det britiske medie Metro, at vi som mennesker er nødt til at dele mennesker ind i mentale kasser, og at vi på den måde nogle gange kan bytte rundt på indholdet af kasserne og selve kasserne.

Det vil sige, at for eksempel en mor kan komme til at bytte sønnens navn ud med selve kassen 'familie', og så er det, at du eksempelvis bliver kaldt dine søskendes navne i stedet for dit eget.

- Det er en kognitiv fejl vi laver, der afslører noget om, hvem vi putter i hvilke kasser, siger David Ruben til Metro.

Det vil altså sige at de mennesker (eller dyr), hvis navne du bliver kaldt, er i den samme kasse som dig i hovedet på den person, der kalder dig det forkerte navn. Så hvis du bliver kaldt din bror eller søsters navn, er det måske ikke den ringeste kategori du kan ende i hos din mor.

Forskerne har lavet fem forskellig undersøgelser med 1700 deltagere, for at finde ud af, hvorfor vi nogle gange roder rundt i navnene på folk, som vi kender. Her fandt forskerne desuden, at mange mennesker putter kæledyrets navn i kassen 'familie'. 

Det kan være svært at ændre på at 'fejlkalde', fordi vi som mennesker har brug for kasserne i hovedet. Det kan i det hele taget være svært at ændre på dårlige vaner, som for eksempel rygning, manglende motion eller andre usunde vaner.

15 kommentarer
Vis kommentarer