Forskere efter skræmmehistorie: Du kan roligt tage p-piller

Danske og udenlandske medier skrev for nylig, at p-piller og hormonspiral øger risikoen for hjernesvulster. Men tag det helt roligt, for risikoen er minimal, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

Ro på. Du skal ikke frygte dine p-piller, fastslår forskere (Foto: Colourbox)
Ro på. Du skal ikke frygte dine p-piller, fastslår forskere (Foto: Colourbox)
Følg Samfund

Tusindvis af danske kvinder tager hver eneste dag en p-pille for at kunne dyrke sex uden at blive gravide.

For nylig fik nogle af dem sikkert lyst til at kyle pillerne i skraldespanden, da det kom frem, at hormonprævention kan øge risikoen for at få svulster i hjernen:

- Yngre kvinder, der bruger p-piller eller hormonspiral, løber en risiko for at blive ramt af en hjernesvulst,- lød det for eksempel på Jyllands-Posten.dk, som henviste til en ny undersøgelse om sammenhængen mellem hormonprævention og hjernesvulster.

Også blandt andre Politiken.dk, Ekstra-Bladet.dk og Kristeligt-Dagblad.dk gengav p-pille-historien fra Ritzau.

Videnskab.dk har undersøgt, hvor stor risikoen reelt er, og om den er større end de fordele, der også er ved at tage p-piller, skriver videnskabsmediet.

Undersøgelsen, som er lavet af forskere fra Syddansk Universitet og Kræftens Bekæmpelse, peger ganske rigtigt på en mulig sammenhæng mellem hormonprævention og hjernesvulster.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye p-piller fordobler risikoen for blodpropper

Men forskerne maner til besindighed: Der er ingen grund til at stoppe med at tage p-piller af den grund.

- Kvinder behøver ikke stoppe med at tage p-piller på baggrund af den undersøgelse, vi har lavet. Risikoen for at få en hjernesvulst for kvinder i den aldersgruppe, der tager p-piller, er stadig meget lille,- siger David Gaist, som er professor i neurologi på Syddansk Universitet.

I undersøgelsen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Clinical Pharmacology, har David Gaist og kolleger samlet helbredsoplysninger om danske kvinder mellem 15-49 år, som er opgjort i danske landsdækkende registre.

Mellem 2000-2009 fik 317 kvinder i aldersgruppen konstateret en hjernesvulst.

Læs også hos Videnskab.dk: P-piller fører til smertefuld orgasme

Forskerne undersøgte, hvor mange af de 317 kvinder, der har taget p-piller eller har brugt hormonspiral og sammenlignet med en kontrolgruppe på 2.126 kvinder, der ikke havde en kræftdiagnose.

- Vi kan se, at blandt de 317 kvinder, som fik konstateret et gliom (hjernesvulst; red), var der en større andel, der har brugt hormonprævention end i kontrolgruppen af kvinder uden kræft. Det peger på, at der kan være en årsagssammenhæng, men vores undersøgelse tillader ikke en sikker konklusion. Der kan være andre forhold, der spiller ind på risikoen af gliomer hos brugere og ikke-brugere af hormonprævention,- siger David Gaist og fortsætter:

- Da det er den første undersøgelse, der hidtil er lavet om sammenhængen mellem hormonprævention og gliomer hos unge kvinder før overgangsalderen, er der behov for yderligere forskning, før vi kan vurdere, om der er tale om en direkte årsagssammenhæng mellem hormonprævention og gliomer.-

Selvom det viser sig, at der er en reel sammenhæng, er den ekstra risiko for hjernesvulster ved brug af hormonprævention meget lille, forsikrer David Gaist, for kun 5 ud af 100.000 kvinder i den fødedygtige alder bliver årligt ramt af en hjernesvulst, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Tallet inkluderer kvinder, som tager p-piller eller bruger hormonspiral.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Orgasme: Størrelsen på klitoris kan måske afgøre, om du kommer

Lille hund har forbløffende stor klitoris

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT