Forskere er tæt på at skabe is, der smelter langsomt

Forsker: Isen skal være kold, så vil den smelte til sidst, men den vil forhåbentligt ikke dryppe.

Forskere er tæt på at kunne fremstille en langsomt smeltende is, som kan være ude på markedet om tre til fem år, oplyser BBC.

En ny ingrediens, der er udviklet af forskere i Skotland, kan betyde, at alle, der er vilde med is, kan komme til at nyde dem langt længere, inden de smelter.

Professor Cait MacPhee fra Edinburghs Universitet, der leder projektet, siger, at der ikke er tale om en fremtidig is, som overhovedet ikke smelter.

- Da alle ønsker, at isen skal være kold, så vil den smelte til sidst, men den vil forhåbentligt ikke dryppe, fordi den bliver holdt i en stabil tilstand i længere tid, siger hun.

Det er et naturligt forekommende protein, som kan anvendes som stabilisator til at skabe is, der forbliver frossen i længere tid end normalt i varmt vejr.

Udviklingen kan også medføre is med mindre mængder af mættet fedt og færre kalorier.

Forskerhold på universiteterne i Edinburgh og Dundee har opdaget, at proteinet, der er kendt som BsIA, binder luft, fedt og vand i isen og samtidig hindrer dannelsen af grove iskrystaller - og til gengæld sikrer en find, blød is.

Cait MacPhee siger til BBC, at der er tale om naturligt protein i fødekæden.

- Ved at anvende proteinet erstatter vi en del af de fedtmolekyler, som i dag anvendes til at stabilisere is. Men det skulle ikke komme til at smage anderledes, siger hun.

Forskerne tror, at det kan hjælpe producenterne, da det kan produceres fra bæredygtige råmaterialer og kan sættes ind i en produktion uden, at det ændrer egenskaber.

12 kommentarer
Vis kommentarer