Forskere med opsigtsvækkende konklusion: Årelang katastrofe-vinter er ikke en myte

I år 536 døde halvdelen af befolkningen i Sverige og Norge angiveligt på grund af en klima-katastrofe, der ramte Skandinavien særdeles hårdt, mener forskere

Forskere mener, at Fimbulvinteren, der varsler Ragnarok i nordisk mytologi og ender med, at Fenrisulven sluger solen faktisk har 'fundet sted'. Foto: Illustration: Louis Moe i 1929
Forskere mener, at Fimbulvinteren, der varsler Ragnarok i nordisk mytologi og ender med, at Fenrisulven sluger solen faktisk har 'fundet sted'. Foto: Illustration: Louis Moe i 1929

Et af nordisk mytologisk mest kendte begreber er dommedagsprofetien om Ragnarok, hvor Fenrisulven dræber Odin og opsluger solen. Til at indvarsle Ragnarok ville en treårig lang vinter kaldet Fimbulvinteren først få sneen til at falde uafbrudt fra alle verdens hjørner - sådan lyder myten i hvert fald.

Nu kommer forskere fra Norge og Sverige så med en overraskende forklaring på, hvorfor netop denne myte om en streng vinter, der kommer forud for jordens undergang, faktisk har rod i virkelige begivenheder.

Ifølge Videnskab.dk har forskerne nemlig kædet en gigantisk klima-katastofe sammen med myten om Fimbulvinteren. For 1500 år siden blev verden udsat for to voldsomme vulkanudbrud med få års mellemrum, som afkølede den nordlige halvkugle så meget, at træerne frøs til is, og vinteren varede i tre år. Det fortæller Fredrik Charpentier Ljungqvist, der både er historiker og klimaforsker ved universitetet i Stockholm:

-Vulkanudbruddet fandt formentlig sted på den ikke-tropiske del af den nordlige halvkugle. Udbruddet førte til, at store mængder aerosoler (små partikler eller dråber af et stof, fordelt i luft, røg, tåge eller spray, red.) blev transporteret højt op i atmosfæren. Og så fandt en endnu større vulkan-katastrofe sted i år 540, siger han til TV2.

Han mener samtidig, at det første vulkanudbrud skete fire år tidligere i år 536.

Artikel fortsætter under billedet..

De norske fjelde var stort set øde for mennesker under Fimbulvinteren, der kostede halvdelen af befolkningen livet. Foto: Mauritius images
De norske fjelde var stort set øde for mennesker under Fimbulvinteren, der kostede halvdelen af befolkningen livet. Foto: Mauritius images
 

Befolkningen blev halveret
Fredrik Charpentier Ljungqvist forklarer, at den usædvanlig hårde isvinter fik massive konsekvenser for de mennesker, der dengang boede i de norske og svenske fjelde:

- På baggrund af svensk arkæologisk forskning står det nu helt klart, at helt op til 50 procent af befolkningen forsvandt fra blandt andet Mälardalen, Öland og Gotland. Næsten halvdelen af alle beboelser blev forladt, fortæller han.

Katastrofen menes at være det største humanitære tab af menneskeliv før den sorte død, der hærgede Europa i middelalderen fra 1347 og godt hundrede år frem.

Per Sjögren er paleoøkolog ved Tromsø Universitetsmuseum, og han er specialist i at lede efter og rekonstruere fortidens liv. Han fortæller ifølge Videnskab.dk, at den umenneskelige vinter fik folk til at forlade deres huse i fjeldene, og at de fleste simpelt hen bare forsvandt.

- Vi fandt først spor efter Fimbulvinteren i Nordnorge. Derefter fandt vi også spor i det sydlige Norge. Vi ser, at landskabet gror til igen, og at mennesker og dyr må have forladt de kulturlandskaber, som de var blevet brugt i fjeldene.

Forskerne slår også fast, at 'Fimbulvinteren' højest sandsynligt er den værste afkøling af Jorden i mere end 2000 år.

Hård vind rammer Danmark: - Det vil føles som minus otte grader