Forskere: Rygningens dage er talte

Rygere vil om få år udgøre en subkultur, og selv på de små værtshuse vil rygning blive forbudt, mener forsker.

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP
Følg Samfund

Rygning får aldrig en renæssance i Danmark. Det vurderer en række forskere i forbindelse med, at det nu er 20 år siden, at det første rygeforbud i Danmark blev indført, skriver Kristeligt Dagblad.

Faktisk har forbuddene så fast et tag i os, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se en generation af ikke-rygere, mener Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i politiske forebyggelsesstrategier mod rygning.

- Rygning er faldet med cirka en procent om året. Fortsætter det sådan, vil antallet af rygere inden for 15-20 år være nede på nul, siger Finn Diderichsen til Kristeligt Dagblad.

Johan Peter Paludan, der er fremtidsforsker inden for blandt andet sundhedsområdet og tidligere direktør for Institut for Fremtidsforskning, mener også, at rygningens fremtid hviler på et meget vaklende eksistensgrundlag.

- Med tiden vil der stort set ikke være nogen rygere. De få, der er tilbage, vil kun findes i små enklaver og overleve som subkultur. Her vil de ryge i smug, fordi det mange steder er forbudt, socialt uacceptabelt og nærmest kriminaliseret, siger Johan Peter Paludan til avisen.

Med mindre lungecancer ikke længere er en risiko ved at ryge, så vil de rygeforbud, der allerede er, kun blive strammet yderligere, mener Johan Peter Paludan.

Dette vil ske allerede i løbet af den næste regeringsperiode, og alle offentlige rum vil blive omfattet af rygeforbud.

Men også de private kontorer, hvor det ellers er virksomheden selv, der bestemmer, vil lave restriktioner over for rygning.

Fokus på sundhed er højt på den politiske dagsorden, og derfor skal de små værtshuse under 40 kvadratmeter heller ikke glæde sig for meget, for spørgsmålet er, hvor længe de får lov at leve under lovgivningens undtagelse, lyder prognosen ifølge fremtidsforskeren.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+