Forskere: Vi har fundet verdens ottende kontinent

Verden får muligvis sit ottende kontinent, da forskere har bevist, at New Zealand tilhører et selvstændigt område.

Et kontinent 115 gange så stort som Danmark er blevet opdaget. Via et studie har 11 forskere fundet frem til et nyt kontinent syd for Australien på størrelse med Indien. Allerede eksisterende lande som New Zealand og Ny Kaledonien indgår i den nye verdensdel.

Sådan skriver Berlingske på deres hjemmeside.

De to førnævnte ø-grupper i det sydlige Stillehav er dermed en del af sit helt eget kontinent, Zealandia. Manden bag navnet, Bruce Luyendyk, mener, at de nye beviser taler sit tydelige tegn.

- Jeg mener, at de har en solid samling evidens, der virkelig er gennemarbejdet. Jeg tror ikke, der vil være særlig megen modstand mod dette bortset fra hos yderfløje.

Studiet er udgivet i Geological Society of America Journal.

Men før du pakker sydfrugterne og din indre Columbus vil tage dig med på eventyr, kan du godt pakke ud igen. New Zealand og Ny Kaledonien er nemlig noget nær det eneste land, som ligger over jordens overflade.

Nye rettigheder
Webmediet, Sciencealert, skriver, at der stilles fire krav til Zealandia, hvis det skal godkendes som kontinent. En hvis mængde af kontinenten skal være et stykke over havbunden, klippetyperne skal være forskellige, jordskorpen skal være tykkere end den omgivende havbund, og området skal have veldefinerede grænser.

Researchen har stået på i flere år, og det sidstenævnte har tidligere været et problem, da man ikke kunne skille det fra det nærliggende Australien. Nu viser det sig dog, at Zealandia hviler på en anden kontinentalsokkel.

For New Zealand, der er centrum af kontinentet, kan det få en stor betydning, hvis ø-grupperne bliver anerkendt som et kontinent. Det kan nemlig have stor betydning for havområder i følge FN's havretskonvention.

Nature.com skriver, at for mange millioner år siden var Zealandia en del af jordens overflade, men den 'tynde kant' rundt om kontinentet har fået overfladen til at synke.

58 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere