Forskere: Zikavirus er skyld i misdannelser hos fostre

Ifølge amerikanske sundhedsmyndigheder kan zikavirus medføre små kranier og hjerneskader hos fostre

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er der ikke længere nogen tvivl: Den myggebårne zikavirus er årsag til medfødte misdannelser hos fostre som for eksempel mikrokefali, hvor børn kommer til verden med unormalt små kranier, og derfor kan udvikle hjerneskader.

- Det er nu klart, at virusset er skyld i mikrokefali, siger Tom Frieden, direktør for CDC, USA's Center for Sygdomsforebyggelse, ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Forskere ved CDC baserer blandt andet deres konklusion på en række undersøgelser i Brasilien, hvor tusinder af spædbørn det seneste år er født med misdannelser.

De mange fosterskader kommer samtidig med en stor stigning i antallet af gravide kvinder, der er blevet smittet med zika.

- Denne undersøgelse markerer et vendepunkt i udbruddet af zika, siger Tom Frieden ifølge AFP.

Yderligere studier bliver nu sat i gang for at finde ud af, "om børn født med mikrokefali af zikaramte mødre er toppen af isbjerget med hensyn til skadelige virkninger på hjernen og andre udviklingsmæssige problemer", tilføjer Tom Frieden.

Tidligere har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklæret, at det internationale forskningsmiljø stort set er overbevist om, at zika kan forårsage mikrokefali hos fostre samt være årsag til en sjælden neurologisk lidelse kendt som Guillain-Barré syndrom (GBS).

Brasilien er det land, der har været hårdest ramt af zikavirusset, men virusset har efterhånden spredt sig igennem Latinamerika og Caribien. Også i Asien er der registreret tilfælde af sygdommen.

Desuden er der i mindst seks lande, hvor myggen, der kan overføre sygdommen ikke findes, opdaget enkelte tilfælde. Her menes smitten at være blevet seksuelt overført.

Den amerikanske regering har for nylig meddelt, at den vil omdirigere 589 millioner dollar fra indsatsen mod ebola til forskning i zika.

For andre end gravide kvinder og deres ufødte børn er virusset i de fleste tilfælde stort set harmløst med influenzalignende symptomer til følge.

0 kommentarer
Vis kommentarer