Forskerfrygt: Farlig zikavirus kan måske smitte ved sex

Det står fast, at myggestik kan medføre zikavirus, men måske smitter zika i sjældne tilfælde mellem mennesker

Den myggebårne zikavirus, der formodes at være skyld i en stigning af antallet af babyer født med hjerneskader i Brasilien, kan muligvis smitte mellem mennesker.

Smitten kan i sjældne tilfælde formentlig ske ved samleje, skriver The New York Times. Flere forskere slår dog samtidig fast, at det er sparsomt med beviser, der underbygger frygten.

Kun få tilfælde af mulig zikasmitte mellem mennesker er tidligere blevet beskrevet, men nogle forskere mener, at det er foruroligende nok til, at sundhedsmyndighederne bør advare om risikoen, skriver The New York Times.

USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC) mener dog, at der er tale om for spinkelt et grundlag til at udsende en advarsel, selv om to tilfælde indikerer "en teoretisk risiko" for, at zika kan smitte ved sex.

Også Márcio Nehab, der er specialist ved et institut i Rio de Janeiro i Brasilien, mener, at der er behov for mere forskning, før det kan fastslås, at det er en reel risiko.

- I øjeblikket er vi nødt til at være mere bekymrede for myggene, som dokumenteret spreder sygdommen, siger han i informationsmateriale, som The New York Times henviser til.

Hidtil kender videnskaben til to tilfælde, hvor zika formentlig kunne smitte mellem mennesker.

Det ene er fra 2013, hvor en mand blev smittet med zika, og franske forskere efterfølgende fandt store mængder af zikavirus i mandens sæd og urin, selv om sygdommen var forsvundet fra hans blod.

I 2008 fik forskere første hint om, at zika kunne overføres mellem mennesker, da en biolog fra den amerikanske delstat Colorado var i Senegal for at indsamle data om malaria.

Han og en medforsker blev begge smittet med zika, og få dage efter blev biologens hustru syg. Det viste sig, at hun også havde fået zikavirus i kroppen, selv om hun ikke havde forladt Colorado.

Ingen af deres børn var blevet smittet, og det menes derfor, at det mest sandsynlige er, at hun blev smittet, da parret havde sex umiddelbart efter biologens hjemkomst.

Især Brasilien er hårdt plaget af virussen, og gravide kvinder advares mod at rejse i områder, hvor zika har spredt sig, da ufødte børn kan få hjerneskader, hvis kvinden smittes.

Mandag advarede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, om, at zikavirus formentlig vil sprede sig til hele det amerikanske kontinent, skriver BBC.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere