Det kan virke uretfærdigt, at regnestykker, ligninger og anden matematik falder nogen nemt, mens det er næsten umuligt for andre at forstå.
Og det er det på en måde også.
Det er nemlig dine gener, der afgør det.
Det viser flere forskningsrapporter, der har undersøgt hvorfor, nogle mennesker som udgangspunkt er bedre til matematik end andre.
Svaret er, at vi er genetisk disponeret for evnen til at tælle, lave beregninger og forstå matematik.
Den franske hjerneforsker og professor Stanislas Dehaene har modtaget verdens største hjerneforskningspris for at påvise, at vi mennesker har et dedikeret område i hjernen til at lære matematik.
Genetisk mutation
Dette område er ikke lige udviklet for alle, og derfor er det et spørgsmål om genetik, når det handler om vores evne til at forstå matematik. Hjerneforskeren forklarer, at nogle har en decideret genetisk mutation, der gør det ekstra svært. Et handicap, der kan sammenlignes med ordblindhed.
- Matematik er noget, vi i princippet alle er født med en evne til at lære, men nogle har en genetisk mutation, der gør, at de har sværere ved at forstå betydningen af tal og mængder end andre. Med de rette redskaber, så tror vi, at talblinde kan blive bedre ved at forbinde deres talforståelse med andre områder af hjernen og typer intelligens, for eksempel vores forståelse for rummelighed, har hjerneforskeren tidligere udtalt til videnskab.dk.
Den gode nyhed er, at matematik-området i hjernen ændrer sig, jo mere man træner sine matematiske evner. Det betyder, at man godt kan blive bedre til matematik, selv om det ikke falder en nemt eller naturligt at forstå.
En ny svensk service, Albert, har med stor succes hjulpet svenske børn til at blive bedre til matematik, og nu er den også introduceret i Danmark. Du kan læse mere her.
Og det er vigtigt for især børn. For mens voksne typisk allerede har indrettet deres uddannelse og job efter deres matematiske evner og interesser, behøver børn ikke være begrænset af deres medfødte evner.
For der er mange måder at lære matematik på med nye metoder, hvor matematik gøres til en leg for børn. Her er der større chance for, at de bliver dygtige til tal og beregninger. Det kan eksempelvis være via matematik-servicen, som du kan læse mere om og prøve gratis her.
Har tester 200 børn
Et hold psykologer fra det prestigefyldte Johns Hopkins Universitet i USA har testet 200 børn i fireårs alderen. De ville undersøge sammenhængen mellem den medfødte evne til at opfatte tal og mængder - på engelsk kaldes det Approximate Number System(ANS) - og evnen til at forstå matematik.
Vi mennesker er nemlig født med evnen til lynhurtigt at kunne afgøre størrelsen af mængder: Noget, vi bruger dagligt til at regne ud, hvilken kø, der er kortest i supermarkedet eller hvordan, vi hurtigst kommer gennem trafikken.
I vores forhistorie har evnen været brugt til at regne ud, hvilken flok af dyr, der var flest i eller hvilket træ, der havde flest frugter. Altså en del at vores evne til at overleve ved hjælp at forståelsen og betydningen af mængder. Og det er den evne, der afgør vores matematiske evner den dag i dag.
Psykologerne fra Johns Hopkins fandt nemlig frem til, at børnenes evner til at vurdere og sammenligne mængder havde betydelig indflydelse på deres matematiske evner. De børn, der var bedst at vurdere mængder havde også de bedste matematiske evner. Det samme studie var tidligere lavet med teenagere, men nu kunne man altså påvise, at det også gælder for helt små børn.
Men det betyder altså ikke, at du ikke kan blive bedre til matematik. Eller at du skal opgive på dine børns vegne. Forskningen viser kun, at nogle har bedre evner end andre, ikke at det er umuligt at lære, for dem der ikke er så heldige, at have de matematiske gener med sig.
Det kan du læse mere om her:
ANNONCØRBETALT INDHOLD: Undgå at dit barn falder bagud i det svære fag: 10 tips der hjælper
Artiklen er sponseret af den svenske matematik-service, Albert, der lige er introduceret i Danmark.