Når en hovedpine er særligt slem, kan nogle patienter opleve at få pletter for øjnene. Heldigvis ser hjernen ikke ud til at tage skade, mens det står på.
Det viser ny forskning fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.
Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ”Brain”.
Professor Messoud Ashina, som er leder af forskningsgruppen bag studiet, håber, at forskningen kan være med til at berolige mange migrænepatienter.
- Patienterne kan naturligt nok blive forskrækkede, når de har så voldsomme smerter og desuden oplever at få pletter for øjnene. Mange frygter, at synsforstyrrelserne er ensbetydende med, at hjernen tager skade, men det er ikke tilfældet, siger Messoud Ashina.
Under forsøgene tog patienterne ind til Rigshospitalet, Glostrup, og blev skannet efter at de havde oplevet migræne med aura, som det hedder, hvor patienten får synsforstyrrelser.
Forskere har i mange år troet, at den såkaldte ”blod-hjernebarriere”, der forhindrer en lang række stoffer fra blodet i at trænge ind til hjernen, åbner sig under voldsomme migræneanfald.
Dog viser den danske forskning, at blod-hjernebarrieren og dens funktion som forsvarsmekanisme ikke er påvirket under et anfald.
- Derimod tyder alt nu på, at migrænesmerter opstår i blodkarrene og blodkarvæggen, og ikke inde i selve hjernen, siger Messoud Ashina.
Den nye forskning er ikke kun beroligende nyt for patienter.
I medicinalbranchen kan resultaterne også være med til at sætte en ny kurs, vurderer Messoud Ashina.
- Medicinen behøver nemlig ikke længere være i stand til at trænge igennem blod-hjernebarrieren for at have effekt, når smerterne opstår udenfor selve hjernen, siger han.