Forskning: Havene vil sluge Miami og New Orleans

Videnskabsfolk har foretaget fremskrivning af klimaudvikling i USA, og den er bekymrende for storbyer.

Store amerikanske byer som Miami og New Orleans vil blive slugt af havet, uanset hvad mennesket gør for at standse den globale opvarmning, lyder meldingen fra en gruppe klimaforskere.

Forskningen er udgivet som artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences mandag.

Beregningerne viser, at selvom man ikke kan redde Miami i Florida og New Orleans i delstaten Louisiana, vil en markant reduktion i udledningen af drivhusgasser til fordel for vedvarende energiformer gøre en betydelig forskel.

- Ifølge vores analyse vil mange byers skæbne være afhængig af CO2-udledningen, mens andre allerede er tabt.

- Det er svært at forestille sig, hvordan vi kan redde Miami på længere sigt, siger artiklens ledende forfatter, Benjamin Strauss, som er vicepræsident for vandstand og klimapåvirkninger ved Climate Central.

Delstaten Florida har den største andel af byer i risikozonen.

- New Orleans er en rigtig trist historie. Det er meget værre end Miami, siger Benjamin Strauss.

Forfatterne slår fast, at fastholder man det nuværende forbrug af fossile brændstoffer indtil 2100, vil klodens have stige mellem fem og ti meter.

Forskerne kan dog ikke sige, hvornår det vil ske.

- Noget af dette kan ske så snart som i næste århundrede, siger Benjamin Strauss, som understreger, at tidsperspektivet er svært at forudsige.

- Bare tænk på en stor isblok i et varmt rum. Du ved, at den vil smelte, men det er sværere at sige hvornår.

11 kommentarer
Vis kommentarer