Forskningspulje sikrer drone-handlingsplan

Etikken og potentialet i drone-industrien skal undersøges i ny national handlingsplan

Reglerne for droner i Danmark har tidligere modtaget kritik for at være uklare og spænde ben for mulig vækst i drone-industrien.

Nu skal der udarbejdes en ny national handlingsplan for droneteknologi og -anvendelse i Danmark.

Det står i den aftale om udmøntningen af forskningsreserven, der blev indgået af et stort flertal af partierne på Christiansborg torsdag.

Handlingsplanen skal udarbejdes af Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med andre 'relevante ministerier'.

Droner bruges i dag blandt andet til trafik- og miljøovervågning.

Derudover er en del af de 20 millioner forskningskroner, der skal bruges på transport og infrastruktur, øremærket til forskning i, hvordan droner kan udføre en række opgaver for staten såsom miljøovervågning og hjælp til beredskabstjenesten.

Desuden er det skrevet ind i aftalen, at der ved udmøntningen af reserven på næste års finanslov skal afsættes penge til implementeringen af drone-handlingsplanen.

Særligt Dansk Folkeparti glæder sig over, at der blevet plads til drone-forskningen i forskningsreserven i år på trods af, at puljen er blevet formindsket fra omkring 857 millioner kroner til 672 millioner kroner i år.

- Jeg er rigtig glad for, at vi får lavet en national strategi for droner. For der er vækstpotentiale her, siger forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

- Der er samtidig afsat midler til at forske i droner. Det er et af de områder, hvor der er et stort vækstperspektiv fremover. Det kan blive et helt lille vindmølleeventyr, som vi kan få herhjemme.

I april i år forslog en rapport fra Erhvervs- og Vækstministeriet, der arbejdede på tværs af flere ministerier, at det var på tide at få skabt klare regler for brug af droner.

Dengang vurderede Ingeniørforeningen, at der ligger et "stort erhvervspotentiale" i brugen af droner.

0 kommentarer
Vis kommentarer