Annonce:
Annonce:

Forsonet efter 1000 års strid

- Endelig, lød det fra pave Frans, da han i Havana mødtes med lederen af den russisk-ortodokse kirke

Se det historiske øjeblik, da parterne blev forsonet efter 1000 års strid. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

En terminal i lufthavnen i Cubas hovedstad, Havana, var fredag rammen om et historisk møde mellem den katolske kirkes overhoved, pave Frans, og lederen af den russisk-ortodokse kirke, patriarken Kirill.

Det er det første møde i næsten 1000 år mellem en pave og en patriark fra den russiske gren af den ortodokse kirke. Striden mellem den katolske og den ortodokse kirke går tilbage til splittelsen mellem øst- og vestkirken i 1054.

De to religiøse ledere omfavnede og kyssede hinanden og appellerede i en fælleserklæring til beskyttelse af kristne, der forfølges og udsættes for angreb på grund af deres tro.

- I mange lande i Mellemøsten og Nordafrika bliver hele familier, landsbyer og byer med vores kristne brødre og søstre fuldstændig udryddet, hedder det i erklæringen.

Annonce:

Der nævnes ikke noget om den ekstremistiske og voldelige bevægelse Islamisk Stat i udtalelsen, men IS er berygtet for at forfølge og dræbe kristne, og andre religiøse minoriteter, i både Syrien og Irak.

- Deres kirker bliver barbarisk hærget og plyndret. Deres hellige genstande vanhelliget og deres monumenter ødelagt, hedder det i erklæringen, hvor der også bliver lagt op til forsoning mellem de to kirkelige retninger.

- I næsten tusind år ... har vi været adskilt af sår forårsaget af gamle og nyere konflikter, af forskelle arvet fra vores forfædre. Vi lider under tabet af sammenhold. Det er vores håb, at vores møde kan bidrage til genoprettelse af dette sammenhold, som Gud ønsker. Vi opfordrer katolikker og ortodokse i alle lande til at lære at leve sammen i fred og kærlighed.

De to religiøse ledere var inviteret af Cubas kommunistiske styre, og mødet blev aftalt for bare en uge siden.

- Endelig, sagde Frans, da han og Kirill mødtes i et lokale i José Marti-lufthavnen.

- Vi er brødre, lød det fra Frans inden samtalen mellem de to begyndte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: